Pierderea în greutate: săritul peste cină te face să slăbești?

Pierderea în greutate este un obiectiv comun pentru mulți oameni. Există multe metode și diete diferite pentru atingerea acestui obiectiv, iar una dintre ele este săritul peste cină. Unii oameni aleg să sară peste această masă de seară în speranța de a pierde în greutate mai repede. Dar care sunt efectele reale ale săritului peste cină asupra pierderii în greutate? Haideți să aruncăm o privire la ceea ce spun cercetările și opiniile experților pentru a înțelege dacă această strategie este cu adevărat eficientă pentru pierderea în greutate.

Importanța cinei și consecințele anulării ei

Cina este în general considerată a fi ultima masă principală a zilei. Ea oferă o oportunitate de a oferi organismului dumneavoastră caloriile și nutrienții de care are nevoie înainte de a merge la culcare. Pentru mulți oameni, este un moment de relaxare și de petrecere a timpului cu cei dragi. Mesele în familie au fost studiate de zeci de ani și s-a demonstrat că mâncatul împreună seara îmbunătățește performanțele școlare, îmbunătățește nutriția și reduce obezitatea la copii. Mai mult, cina este adesea momentul în care oamenii fac un efort pentru a mânca legume. Potrivit unui studiu, acesta este momentul din zi în care oamenii tind să mănânce cele mai multe legume.

Săritul peste cină în mod regulat poate avea consecințe negative pentru sănătatea dumneavoastră. Chiar dacă puteți pierde în greutate pe termen scurt sărind peste o masă, aceasta poate duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce vă poate face să vă simțiți slăbit sau lipsit de energie. De asemenea, vă poate face organismul mai stresat și vă poate face mai greu să dormiți. Pentru persoanele cu diabet sau cu alte probleme de sănătate, episoadele de glicemie ridicată sau scăzută cauzate de săritul peste masă pot fi periculoase. Mai mult, săritul peste cină în mod regulat poate avea un impact negativ asupra sănătății tale mentale. Un studiu publicat în 2020 în revista Innovation in Aging a constatat că persoanele în vârstă care săreau peste mese erau mai predispuse să experimenteze simptome de depresie, anxietate și insomnie decât cele care nu o făceau. În plus, săritul peste mese poate crește riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație.

Tăierea cinei te va ajuta să slăbești?

Renunțarea la cină poate părea o modalitate rapidă de a pierde câteva kilograme. Cu toate acestea, este important să rețineți că pierderea în greutate depinde de aportul caloric global. Dacă mâncați mai puține calorii decât ardeți, veți pierde în greutate, indiferent de mesele pe care le săriți. Cu toate acestea, pe termen lung, renunțarea regulată la cină nu este o strategie bună pentru a pierde în greutate. De fapt, un studiu publicat în ianuarie 2021 în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a constatat că săritul peste cină a fost cel mai bun predictor al creșterii în greutate. Mai mult, săritul peste micul dejun, prânz sau cină te poate face mai vulnerabil la dezvoltarea unei tulburări alimentare. O abordare mai sănătoasă ar putea fi să consumați mai multe calorii la micul dejun și la prânz, apoi să consumați mai puține calorii la cină, făcând-o cea mai ușoară masă a zilei. Persoanele care urmează această abordare tind să piardă mai mult în greutate, potrivit unei analize sistematice.

Să săriți peste cină din când în când din cauza unui prânz târziu sau a unor gustări de seară este acceptabil, atâta timp cât acest lucru rămâne ocazional. Unele persoane, cum ar fi cei care lucrează în ture de noapte, pot prefera un plan de alimentație cu două mese pe zi, ultima masă fiind la sfârșitul după-amiezii. Persoanele care doresc să experimenteze postul intermitent pot încerca și această metodă. Cu toate acestea, este important să planificați mesele cu atenție pentru a vă asigura că sunt îndeplinite toate cerințele nutriționale. Este recomandabil să consultați un dietetician autorizat pentru a vă asigura că programul de două mese pe zi sau de post intermitent este adecvat pentru a vă satisface nevoile nutriționale. Iar dacă săriți regulat peste cină din cauza serviciului sau din alte motive, este esențial să nu săriți peste celelalte mese ale zilei.

În cele din urmă, deși unele persoane pot pierde în greutate prin eliminarea regulată a cinei, această metodă nu este recomandată pe termen lung. Cina este o masă importantă care asigură organismului tău caloriile și nutrienții de care are nevoie înainte de a merge la culcare. Să sari ocazional peste cină poate fi acceptabil, dar este important să te asiguri că toate nevoile tale nutriționale sunt satisfăcute. Dacă vă gândiți să faceți schimbări semnificative în planul dumneavoastră alimentar, cel mai bine este să consultați un profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate. Pierderea în greutate depinde de o dietă echilibrată și de un stil de viață sănătos, mai degrabă decât de săritul peste mese. Pentru a vă atinge obiectivele de pierdere în greutate într-un mod sănătos, este indicat să consultați un profesionist din domeniul sănătății sau un dietetician pentru sfaturi adaptate la situația dumneavoastră individuală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu