Ce este retenția de apă în organism? Care sunt cauzele ei și ce putem face să o contracarăm? Acestea sunt întrebările la care încercăm să răspundem în acest articol.
Apa reprezintă o mare parte din organismul nostru. Cu toate acestea, în anumite situații, corpul înmagazinează prea multă apă, lucru dăunător sănătății. Iată câteva semne care pot indica faptul că suferi de retenție de apă (sau edem), precum și câteva modalități de a evita acumularea apei în organism.
Retenția de apă în picioare
Cauze și simptome: Petreci prea mult timp la locul de muncă? Sau, dimpotrivă, specificul muncii te obligă să petreci mult timp în picioare? Dacă nu faci suficientă mișcare în activitatea de zi cu zi, este posibil să suferi de retenție de apă în picioare, care se manifestă prin umflarea picioarelor și a gleznelor.
Uneori, umflarea este însoțită de durere și de un sentiment de „greutate în picioare”. Simptomele se accentuează la femeile care sunt nevoite să poarte tocuri înalte sau pantofi incomozi.
Cum o poți evita: Întinde-te cu picioarele ridicate de câteva ori pe zi. Dacă timpul îți permite, ia o pauză și mergi la o plimbare. Încearcă să porți pantofi confortabili.
Retenția de apă în abdomenul inferior
Cauze și simptome: Ești în perioada ciclului menstrual? Folosești o metodă contraceptivă pe bază de hormoni? Sau iei un tratament de substituție hormonală? Fiecare dintre aceste situații poate fi cauza unui abdomen umflat, însoțit de o senzație neplăcută de greutate abdominală.
Cum o poți evita: Dacă problema este premenstruală, ea ar trebui să dispară după câteva zile. Dar, dacă este vorba de medicamente, trebuie să faci o vizită la medic. De asemenea, trebuie să mergi la medic pentru a vedea dacă umflarea abdomenului și durerea nu au alte cauze medicale.
Umflarea concomitentă a picioarelor și a abdomenului
Cauze și simptome: Rămâi ușor fără suflu sau ai o senzație de slăbiciune și agitație în același timp? Când rămâi fără suflu, îți crește ritmul cardiac în mod surprinzător?
Dacă aceste simptome apar fără nici un motiv, trebuie să te adresezi medicului. Aceste semne, combinate cu retenția de apă în picioare și în abdomen, pot indica probleme cardiace.
Cum o poți evita: Mergi la medic și urmează instrucțiunile pe care ți le dă. Mergi la controale în mod regulat și micșorează aportul de sare în organism.
Retenția de apă la nivelul feței (în special la nivelul ochilor)
Cauze și simptome: Ce mănânci la cină? Mâncare de tip fast food, mâncăruri semipreparate sau conserve? Dacă da, nu e de mirare că te trezești cu fața umflată.
Cum o poți evita: Această stare dispare în mod natural, după un timp. Pentru a preveni retenția de apă la nivelul feței, trebuie să reduci cantitatea de sare și conservanți din alimentație și să mănânci mai multe alimente proaspete și sănătoase.
Alte cauze ale acumulării de apă în organism
Retenția de apă poate avea și alte cauze, printre care sarcina, efectele secundare ale unor medicamente, bolile pulmonare, cancerul sau subnutriția. Uneori, corpul nostru reține apă și după călătoriile cu avionul.
Deoarece posibilele cauze ale retenției de apă sunt atât de variate, cel mai bine este să te adresezi medicului, pentru a le identifica în mod corect.
Cum să combați retenția de apă în organism. Reguli generale
- Alege o dietă sănătoasă și echilibrată și redu cantitatea de sare din preparate. Include nuci, banane, avocado, citrice și legume în dieta ta zilnică.
- Stai în fiecare zi cu picioarele ridicate, mai ales dacă ai avut o zi de muncă lungă și istovitoare.
- Consultă medicul dacă retenția de apă este inexplicabilă și însoțită de alte simptome (durere, erupție cutanată etc.).
- Dacă ți s-a prescris un tratament pentru această afecțiune, urmează îndeaproape instrucțiunile medicului.