6 sfaturi pentru a scăpa de scrâșnitul din dinți în somn

Te-ai întrebat de ce te trezești uneori cu o durere în maxilar sau cu dureri de cap? Ei bine, este foarte posibil să suferi de o afecțiune destul de comună în zilele noastre: scrâșnitul din dinți în somn sau bruxismul.

Acest fenomen a fost asociat recent cu o altă afecțiune inconfortabilă, apneea în somn, care apare atunci când mușchii gâtului se relaxează în timpul nopții și blochează căile respiratorii, întrerupând respirația.

Scrasnitul din dinti 01
Foto: Pinterest

Dar cum poți să scapi de acest fenomen supărător? Cum poți controla ceea ce faci atunci când dormi? Poate părea surprinzător, dar există câteva modalități prin care să previi scrâșnitul din dinți în somn.

Cauzele scrâșnitului din dinți (bruxismului) în somn

Conform statisticilor, între 8% și 31% din populația lumii suferă de bruxism. Pentru a ști de unde să pornești dacă vrei să scapi de acest fenomen supărător, trebuie să cunoști cauzele lui.

Motivele pentru care apare scrâșnitul din dinți sunt destul de variate. Factorii psihologici și genetici, o mușcătură incorectă (poziționarea incorectă a dinților de sus comparativ cu dinții de jos) sau anumite medicamente.

Din cauza bruxismului, în timp, dinții devin mai sensibili și mai uzați, pot apărea dureri la nivelul mușchilor maxilarului, precum și dureri de cap. De aceea, este bine să elimini scrâșnitul din dinți somn. Iată câteva lucruri simple pe care le poți face.

1

Evită cafeina și alcoolul

Cafeina
Foto: Pinterest

Primul pas, care este și foarte simplu, este de a-ți modifica obiceiurile alimentare. Dacă suferi de bruxism, ar trebui să eviți să bei cafea, Coca-Cola și alte băuturi energizante, deoarece acestea conțin cantități foarte mari de cafeină.

Consumată frecvent, cafeina te agită și îți va fi mai greu să te relaxezi în timpul somnului. De asemenea, dacă vrei să scapi de scrâșnitul din dinți în somn, evită alcoolul.

Această substanță te face să adormi mai greu, iar somnul după consumul de alcool este mai agitat și mai superficial. De aceea, riscul de a scrâșni din dinți noaptea este mai mare.

2

Cum să scapi de scrâșnitul din dinți în somn - Redu nivelul de stres

Stresul este o cauză foarte frecventă a bruxismului. Mai întâi, trebuie să te gândești la ceea ce cauzează cel mai mult stres în viața ta (oameni, situații și evenimente) și apoi să dezvolți un plan eficient pentru a elimina aceste cauze.

Meditatie
Foto: Pinterest

Pentru a diminua stresul, sunt utile sfatul unui psiholog, yoga, meditația și exercițiile fizice. De asemenea, poți să-ți setezi ore fixe de culcare și trezire.

3

Nu roade obiecte necomestibile

Iată un obicei din copilărie pe care mulți dintre noi l-au păstrat și la vârsta adultă: rosul obiectelor necomestibile, cum ar fi pixul sau creionul. Acest obicei, cauzat de stres, este foarte dăunător, deoarece perturbă activitatea normală a maxilarului. În timp, asta poate duce la bruxism.

4

Reglează-ți nivelul de calciu și magneziu din organism

Scrâșnitul de dinți în somn poate apărea și din cauza unei carențe de vitamine. De obicei, bruxismul este cauzat de lipsa de calciu și magneziu, elemente foarte importante pentru funcția musculară și sănătatea sistemului nervos.

Totuși, nu lua vitamine după capul tău. Fă-ți un set de analize, pentru a vedea dacă ai, într-adevăr, un deficit. De asemenea, nu lua suplimente fără a consulta un specialist.

Scrasnitul din dinti in somn - calciu
Foto: Pinterest
5

Cum scapi de scrâșnitul din dinți în somn - Relaxează-te înainte de culcare

Dacă suferi de bruxism nocturn, este esențial să te relaxezi înainte de culcare. Dacă te liniștești înainte de a adormi, vei avea un somn adânc, fără scrâșnit din dinți.

Pentru a te relaxa, adoptă o metodă care ți se potrivește. De exemplu, încearcă să bei o cană de ceai de mușețel înainte culcare. De asemenea, încearcă să-ți masezi gâtul, umerii și fața sau să faci un duș cald. Aceste lucruri îți vor ajuta mintea și corpul să se relaxeze.

6

Ultima soluție, gutiera

Dacă strategiile de mai sus nu funcționează, ar trebui să consulți un medic. De cele mai multe ori, medicii le recomandă gutiera celor care au probleme cu scrâșnitul din dinți noaptea. Acest dispozitiv împiedică dinții să se frece unul de altul și îi protejează împotriva deteriorării.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu