Secretele de sănătate și longevitate ale centenarilor din Okinawa

Japonezii din Okinawa au fost cei care, în secolul al XIX-lea, au dat naștere acestei formidabile metode de luptă neînarmată cunoscută sub numele de karate. Dar, de câțiva ani, această insulă fascinează oamenii de știință din întreaga lume dintr-un alt motiv: speranța de viață extraordinară a locuitorilor săi.

Joie De ViVre

Mica insulă Okinawa face parte din arhipelagul Ryukyu, o serie de 160 de insule situate în sudul Japoniei, în largul coastei de est a Chinei. De-a lungul mileniilor, această poziție geografică a făcut din Okinawa o răscruce între culturile japoneză și chineză și a influențat puternic modul de viață al locuitorilor săi, în ceea ce privește limba, mâncarea și stilul de viață în general.

Caracteristica principală a locuitorilor din Okinawa este că duc o viață foarte echilibrată, combinând o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, stres minim și relații sociale foarte dezvoltate, inclusiv cu persoanele în vârstă.

longevitatea centenarilor din Okinawa

Locuitorii din Okinawa iubesc viața, iar viața le priește: nu numai că Okinawa are cel mai mare număr de centenari la 100.000 de locuitori, dar aceste persoane în vârstă au o stare de sănătate foarte bună și rămân active până la adânci bătrâneți.

Nu este neobișnuit ca locuitorii din Okinawa să continue să practice artele marțiale sau scufundările chiar și la 90 de ani, datorită oaselor lor robuste și sănătății cardiovasculare excelente.

Câteva obiceiuri de viață care fac diferența

Longevitatea locuitorilor din Okinawa nu este un fenomen recent, după cum o dovedește această inscripție străveche gravată pe o stâncă de pe una dintre plajele insulei: „La 70 de ani, ești doar un copil; la 80 de ani, abia ești un adolescent; iar la 90 de ani, dacă strămoșii te invită să li te alături în paradis, roagă-i să aștepte până la 100 de ani, moment în care te vei mai gândi”.

Dieta este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante aspecte ale speranței de viață excepționale a locuitorilor din Okinawa. O abundență de legume (cartof dulce, tofu, alge marine, legume verzi), puțină carne (pește, porc), foarte puțin zahăr și un consum abundent de ceai verde sunt principalele caracteristici ale dietei din Okinawa, în special tofu și algele marine care sunt consumate zilnic.

Totuși, unul dintre cele mai importante principii ale acestei diete este hara ichi bun, ceea ce înseamnă că stomacul nu trebuie să fie plin mai mult de 80% și că trebuie să te oprești întotdeauna din mâncat înainte de a fi prea plin.

Ca urmare, acești oameni nu sunt supraponderali, iar incidența bolilor de inimă și a multor tipuri de cancer este mult mai mică decât în Occident.

Secretele lui Getto

Un om de știință japonez a făcut recent descoperirea uimitoare că o plantă consumată în mod obișnuit în Okinawa ar putea contribui, de asemenea, la longevitatea locuitorilor din Okinawa. Getto, o plantă din familia ghimbirului care este consumată sub formă de infuzie sau folosită pentru a condimenta tăițeii și pentru a îmbrăca mici prăjituri de orez, are capacitatea de a crește semnificativ durata de viață a Caenorhabditis elegans, un vierme de mici dimensiuni care este utilizat în mod obișnuit ca model animal în cercetarea longevității.

Simpla adăugare a unui extract din această plantă în alimentație le-a crescut longevitatea cu 25%, un efect chiar mai mare decât cel observat anterior pentru cea mai bună moleculă care prelungește viața la aceste modele, resveratrolul din vinul roșu! Desigur, getto nu poate explica de unul singur longevitatea excepțională a locuitorilor din Okinawa; niciun aliment nu este „miraculos” și capabil să crească speranța de viață a unei persoane.

Ceea ce trebuie să reținem despre modul de viață din Okinawa este că o dietă predominant vegetală, combinată cu o activitate fizică regulată și un climat social stimulativ, este cea mai bună combinație cunoscută până în prezent.

zi pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă. Dacă cuvântul karate înseamnă mâini goale, în legătură cu absența armelor folosite în această formă de artă marțială, japonezii din Okinawa sunt departe de a avea mâinile goale atunci când vine vorba de capacitatea lor de a îmbătrâni sănătos. Depinde de noi să profităm de acest exemplu extraordinar și să îl aplicăm zilnic pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Sho H. Istoria și caracteristicile alimentelor de longevitate okinawan. asia Pac J clin nutr ;10: 159-64.

Upadhyay a et coll. efectele semnificative de prelungire a longevității ale extractului de frunze de alpinia zerumbet asupra duratei de viață a caenorhabditis elegans. Biosci Biotechnol Biochem. 2013; 77: 217-23.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu