Urinare frecventă la femei: cauze și prevenire

Urinarea este modalitatea prin care organismul scapă de excesul de apă și de deșeuri. Deși aceasta este o funcție importantă pentru supraviețuire, urinarea prea frecventă poate afecta calitatea vieții unei femei. Femeile care au nevoi frecvente de a urina, care nu dorm toată noaptea sau care se abțin să meargă în anumite locuri de teamă să nu aibă scurgeri de urină, sunt adesea familiarizate cu femeile care au nevoi frecvente de a urina.

Fiecare persoană poate urina de un număr diferit de ori pe zi, în funcție de aportul de apă și de funcția renală. În medie, o persoană ar trebui să urineze între șase și opt ori într-o perioadă de 24 de ore. Deși este probabil ca o persoană să urineze mai des decât atât din când în când, urinarea de mai mult de opt ori pe zi poate semnala o problemă cu urinarea prea frecventă.

Cauze și factori de risc pentru urinarea frecventă

Uneori, urinarea frecventă se datorează consumului de prea multe băuturi, cunoscute pentru creșterea producției de urină sau pentru iritarea vezicii urinare. Printre exemple se numără consumul excesiv de cofeină prin cafea, ceai și anumite băuturi carbogazoase.

Călătoriile frecvente la toaletă pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni, inclusiv consumul excesiv de cofeină, pietre la vezica urinară și infecții ale tractului urinar. Cu toate acestea, urinarea frecventă poate fi cauzată și de o serie de afecțiuni medicale. Iată doar câteva exemple:

– Calculi la vezica urinară – Diabet – Cistită interstițială, o boală inflamatorie cronică a vezicii urinare – Niveluri scăzute de estrogen – Vezică hiperactivă – Infecție a tractului urinar – Organe slabe ale planșeului pelvian – Obezitatea este un alt factor. Excesul de greutate poate exercita o presiune suplimentară asupra vezicii urinare. Rezultatul poate fi slăbirea mușchilor podelei pelvine și nevoia de a urina mai frecvent.

Sarcina este un alt factor de risc pentru urinarea frecventă. Creșterea uterului poate exercita o presiune suplimentară asupra vezicii urinare în timpul sarcinii. Ca urmare, o femeie poate avea nevoie să meargă la toaletă mai des. Potrivit unui studiu, se estimează că 41,25% dintre femeile însărcinate se confruntă cu o frecvență crescută a urinării în timpul sarcinii. Dintre aceste femei, 68,8% spun că această frecvență crescută le provoacă disconfort sau suferință.

Menopauza poate afecta, de asemenea, controlul vezicii urinare. Atunci când femeile nu mai au menstruație, corpul lor nu mai produce estrogeni. Acest hormon poate avea un impact asupra mucoasei vezicii urinare și a uretrei. Ca urmare, o femeie poate simți nevoia de a urina mai frecvent.

Un alt factor de risc pentru urinarea frecventă este un istoric de naștere vaginală. Nașterea poate slăbi mușchii podelei pelvine care țin vezica urinară la locul ei.

Uneori, însă, urinarea frecventă se poate datora și unei leziuni a nervilor din vezica urinară. Uneori, este posibil ca o femeie să nu aibă probleme de control al vezicii urinare imediat după naștere, dar poate avea simptome ani mai târziu.

Simptome și complicații

Simptomele suplimentare, cum ar fi durerea sau incapacitatea de a controla vezica urinară, îl pot ajuta pe medic să identifice cauza urinării frecvente. O femeie poate avea simptome suplimentare pe lângă frecvența urinărilor. Acest lucru le poate oferi medicilor un indiciu cu privire la cauza potențială a urinării ei frecvente.

Iată câteva exemple:

– o schimbare a culorii urinei, de exemplu, roșie, roz sau de culoarea cola – o nevoie bruscă și puternică de a urina – dificultăți în golirea completă a vezicii urinare – scurgeri de urină sau pierderea totală a controlului vezicii urinare – durere sau arsură în timpul urinării. Complicațiile asociate cu frecvența urinară depind adesea de cauza care stă la baza afecțiunii. De exemplu, dacă urinarea frecventă a unei femei se datorează unei infecții a tractului urinar, aceasta riscă să dezvolte o infecție gravă, sistemică, dacă nu este tratată. Aceasta i-ar putea afecta rinichii și ar putea provoca o îngustare a uretrei.

În cazul în care frecvența urinării apare de la sine, fără un tratament imediat, aceasta poate afecta calitatea vieții unei femei. O femeie poate fi în imposibilitatea de a dormi bine pentru că trebuie să se trezească foarte des pentru a merge la toaletă. De asemenea, ea se poate abține să participe la evenimente sociale de teama că trebuie să meargă prea des la toaletă.

Toate aceste complicații pot avea un efect asupra stării de bine a unei femei.

Când să consultați un medic

Urinarea dureroasă sau durerile pelviene sunt, de asemenea, motive de îngrijorare, la fel ca și urinarea frecventă. De asemenea, o femeie ar trebui să se consulte cu medicul ori de câte ori experimentează simptome care o fac să se simtă inconfortabil sau care îi afectează calitatea vieții. Adesea, există modalități medicale și de stil de viață pentru a trata urinarea frecventă, astfel încât o femeie să nu fie nevoită să sufere de aceste simptome.

Cum se diagnostichează urinarea frecventă?

Un medic va începe să diagnosticheze potențialele cauze care stau la baza urinării frecvente punând întrebări despre istoricul medical al femeii.

Iată câteva exemple de astfel de întrebări:

Când ați observat prima dată simptomele? Ce vă agravează simptomele? Există ceva care le ameliorează? Ce medicamente luați în prezent? Care este aportul mediu zilnic de alimente și băuturi? Aveți vreun simptom când urinați, cum ar fi durere, arsură sau senzația că nu vă goliți complet vezica urinară?

Medicul dumneavoastră poate lua o probă de urină pentru evaluare. Un laborator poate identifica prezența celulelor albe sau roșii din sânge și a altor compuși care nu ar trebui să fie prezenți în urină și care ar putea indica o infecție subiacentă. Alte teste pot include cistometria, sau măsurarea presiunii din vezica urinară, sau cistoscopia, care presupune utilizarea unor instrumente speciale pentru a examina interiorul uretrei și al vezicii urinare.

Tratamentul și prevenirea urinării frecvente

Dacă o infecție a tractului urinar este cauza urinării frecvente a femeii, administrarea de antibiotice pentru a trata infecția poate fi de ajutor.

Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea cafelei și a altor băuturi cu cofeină, pot ajuta la reducerea frecvenței vizitelor la toaletă. Iată și alte tratamente și tehnici de prevenire pentru urinarea frecventă care nu sunt cauzate de infecții:

– Modificări ale stilului de viață: Evitarea alimentelor și băuturilor cunoscute ca fiind iritante pentru vezica urinară poate ajuta femeia să aibă mai puține episoade de urinare frecventă. De exemplu, evitați cofeina, alcoolul, băuturile carbogazoase, ciocolata, îndulcitorii artificiali, alimentele picante și alimentele pe bază de roșii.

– Ajustați obiceiurile de consum de lichide: Evitarea de a bea prea multă apă înainte de culcare poate reduce probabilitatea de a vă trezi în mijlocul nopții pentru a merge la toaletă, de exemplu.

– Recalificarea vezicii urinare: Recalificarea vezicii urinare este o altă metodă de reducere a numărului de ori de câte ori o femeie merge la toaletă în fiecare zi. Aceasta implică urinarea după un program regulat, în loc să aștepte întotdeauna până când simte nevoia să meargă.

În plus față de aceste metode, medicii pot prescrie medicamente pentru a reduce spasmele vezicale și pentru a încuraja relaxarea vezicii urinare. Acest lucru are ca efect reducerea nevoii de a merge la toaletă.

Învățarea vezicii urinare. (n.d.) Retrieved from

Cardoza, L., & Robinson, D. (2002, noiembrie). Considerații speciale la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză cu simptome de vezică hiperactivă [Rezumat]. Urologie, 60(5), 64-71.

Franco, E., Pares, D., Colomé, N. L., Paredes, J. R. M., & Tardiu, L. A. (2014, noiembrie). Incontinența urinară în timpul sarcinii. Există o diferență între primul și al treilea trimestru [Rezumat]? European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 182, 86-90.

Echipa Rinichi și Rinichi. (2016, 1 martie). Ce încearcă să vă spună vezica dumneavoastră despre sănătatea dumneavoastră.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu