Strategii pentru tratarea inflamației cronice în psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune care afectează aproximativ un milion de persoane în Spania și ale cărei cauze rămân necunoscute, deși se știe că există o componentă importantă de mediere imunitară. Acesta provoacă simptome la nivelul pielii, cum ar fi apariția plăcilor sau decolorarea, și poate avea impact și asupra altor zone ale corpului, cum ar fi articulațiile sau ochii.

Experții consideră că în spatele acestei varietăți de manifestări se află un factor comun, strâns legat de presupusa natură imunitară a bolii: inflamația.

Medicamente pentru psoriazis

Din fericire, există unele studii, citate de portalul de știri medicale Medical News Today, care au sugerat diferite strategii pentru a minimiza inflamația, ceea ce, la rândul său, poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

În unele cazuri, este necesar să se recurgă la anumite medicamente deja utilizate în tratamentul psoriazisului, cum ar fi corticosteroizii topici sau medicamentele antiinflamatorii orale.

Cu toate acestea, există și persoane care pot beneficia de pe urma menținerii unei diete adecvate, ținând cont de faptul că nutriția este strâns legată de procesele inflamatorii. În acest domeniu, se recomandă evitarea alimentelor care conțin substanțe proinflamatorii (alimente ultraprocesate, cum ar fi gustările sărate, dulciurile…). Fructele și legumele pot, în mod similar, să reducă ușor simptomele psoriazisului.

Stil de viață sănătos pentru psoriazis

În mod similar, obezitatea este un factor de risc important în dezvoltarea psoriazisului, datorită legăturilor dintre psoriazis și inflamația cronică. La persoanele obeze sau supraponderale, pierderea greutății corporale poate contribui, prin urmare, la reducerea severității simptomelor.

În același timp, experții recomandă respectarea altor obiceiuri tipice de viață sănătoasă, care au fost asociate în cadrul cercetărilor cu reducerea nivelului markerilor inflamatori. Astfel, evitarea fumatului, reducerea consumului de alcool, menținerea unei activități fizice, menținerea unei odihne adecvate și încercarea de a reduce nivelul de stres sunt deosebit de potrivite pentru acești pacienți.

Cu toate acestea, psoriazisul se poate prezenta în mai multe grade de severitate și simptomatologie, așa că se recomandă întotdeauna consultarea unui profesionist pentru a evalua fiecare caz în parte și a prescrie un tratament adecvat în funcție de nevoile pacientului.

Ce este psoriazisul și care sunt simptomele sale?

Psoriazisul este o boală de piele pe termen lung care provoacă roșeață, scuame argintii și iritații ale pielii. În funcție de forma pe care o îmbracă, există diferite tipuri de psoriazis. Psoriazisul pustular, localizat în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare. Și psoriazisul seboreic, care determină formarea de scuame.

Se prezintă ca o erupție monomorfă, simetrică, a cărei leziune elementară este foarte caracteristică; simptomele includ piele iritată, roșie, solzoasă, modificări ale unghiilor, dureri articulare, leziuni genitale și mătreață abundentă pe scalp.

În prezent nu există un tratament pentru psoriazis, dar există o serie de opțiuni de tratament care ajută la ținerea sub control a simptomelor bolii și la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu