Sfaturi pentru spălarea fructelor și legumelor înainte de a le găti

Fructele și legumele proaspete sunt o modalitate sănătoasă de a adăuga vitamine, minerale, fibre și antioxidanți în dieta dumneavoastră. Înainte de a mânca fructe și legume proaspete, se recomandă de mult timp ca acestea să fie clătite bine în apă pentru a îndepărta orice reziduuri nedorite de pe suprafața lor. Acest articol trece în revistă cele mai bune practici de spălare a unei varietăți de fructe și legume proaspete înainte de a le consuma, precum și metodele care nu sunt recomandate.

De ce trebuie să spălați produsele proaspete

Pandemie globală sau nu, spălarea corectă a fructelor și legumelor proaspete este un bun obicei pe care trebuie să îl adoptați pentru a minimiza ingerarea de reziduuri și germeni potențial periculoși. Produsele proaspete sunt manipulate de mai multe persoane înainte de a le cumpăra de la magazinul alimentar sau de la fermă. Cel mai bine este să presupunem că nu toate mâinile care au atins produsele proaspete au fost curate. Având în vedere că atât de mulți oameni lucrează în mod constant în aceste medii, este de asemenea sigur să presupunem că multe dintre produsele proaspete pe care le cumpărați au fost tușite și strănutate. Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor proaspete înainte de a le mânca poate reduce semnificativ reziduurile care pot rămâne pe ele în drumul lor spre bucătăria dumneavoastră.

Cele mai bune metode de curățare a fructelor și legumelor

În timp ce clătirea produselor proaspete cu apă a fost mult timp metoda tradițională de pregătire a fructelor și legumelor înainte de consum, actuala pandemie i-a făcut pe mulți oameni să se întrebe dacă acest lucru este suficient pentru a le curăța cu adevărat. Unele persoane au pledat pentru utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca măsură suplimentară. Cu toate acestea, experții în sănătate și siguranță alimentară îndeamnă consumatorii să nu urmeze acest sfat și să se limiteze la apă simplă.

Utilizarea acestor substanțe poate prezenta pericole suplimentare pentru sănătate, iar acestea sunt inutile pentru eliminarea celor mai nocive reziduuri din produse. Ingestia de substanțe chimice de curățare comercială, cum ar fi înălbitorul, poate fi fatală și nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru curățarea alimentelor. În plus, substanțe precum sucul de lămâie, oțetul și produsele de spălare a fructelor și legumelor nu s-au dovedit a fi mai eficiente decât apa obișnuită pentru curățarea fructelor și legumelor, putând chiar să lase depuneri suplimentare pe alimente.

Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi chiar mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, consensul continuă să fie că apa proaspătă de la robinet este suficientă în majoritatea cazurilor.

Cum se spală fructele și legumele în apă

Spălarea fructelor și legumelor proaspete în apă proaspătă înainte de a le mânca reprezintă o bună practică de igienă și siguranță alimentară. Rețineți că produsele proaspete trebuie spălate doar înainte de a fi gata de consum. Spălarea fructelor și legumelor înainte de a le depozita poate crea un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Înainte de a începe să spălați produsele proaspete, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Asigurați-vă că toate ustensilele, chiuvetele și suprafețele pe care le folosiți pentru a pregăti produsele sunt, de asemenea, bine curățate. Începeți prin a tăia orice parte vânătă sau vizibil stricată a produselor proaspete. Dacă manipulați un fruct sau o legumă care trebuie decojită, cum ar fi o portocală, spălați-o înainte de decojire pentru a împiedica bacteriile de suprafață să pătrundă în pulpă.

Cele mai bune practici pentru spălarea fructelor și legumelor

Fructe și legume cu pielița fermă

Fructele cu coaja mai fermă, cum ar fi merele, lămâile și perele, precum și legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii, morcovii și napii, pot beneficia de o perie cu peri moi și curați pentru a ajuta la îndepărtarea reziduurilor din porii lor.

Legume cu frunze

Spanacul, salata, salata verde, sfecla roșie, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, trebuie să fie curățate de stratul exterior, apoi scufundate într-un bol cu apă proaspătă, agitate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

Produse delicate

Fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de produse care riscă să se dezintegreze pot fi curățate folosind un jet constant de apă și frecând ușor cu degetele pentru a îndepărta boabele.

După ce v-ați clătit bine produsele, uscați-le cu un prosop curat de hârtie sau de pânză. Produsele mai fragile pot fi întinse pe prosop și pot fi ușor tamponate sau rulate pentru a se usca fără a le deteriora. Înainte de a vă consuma fructele și legumele, urmați pașii simpli de mai sus pentru a reduce la minimum cantitatea de germeni și substanțe care pot fi prezente.

O practică de igienă importantă pentru o bună sănătate

O bună igienă alimentară este un obicei important pentru sănătate. Spălarea produselor proaspete reduce la minimum germenii și reziduurile de suprafață care vă pot îmbolnăvi. Temerile recente legate de pandemie i-au determinat pe mulți oameni să se întrebe dacă sunt de preferat metode de spălare mai agresive, cum ar fi utilizarea săpunului sau a detergenților comerciali pe produsele proaspete. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt de acord că acest lucru nu este nici recomandat, nici necesar și ar putea fi chiar periculos. Majoritatea fructelor și legumelor pot fi curățate suficient cu apă proaspătă și o frecție ușoară chiar înainte de a fi consumate.

Fructele și legumele cu mai multe straturi și suprafețe pot fi spălate mai bine dacă le învârtiți într-un bol cu apă rece pentru a îndepărta particulele de murdărie. Fructele și legumele proaspete oferă o serie de nutrienți sănătoși și ar trebui să fie consumate în continuare, cu condiția să fie practicate metode sigure de curățare.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu