Studiu: „poluanți chimici eterni” în produsele de igienă feminină

Produsele de igienă feminină, cum ar fi tampoanele și prosoapele igienice, fac parte integrantă din viața de zi cu zi a multor femei. Cu toate acestea, un nou studiu a dezvăluit prezența unor poluanți chimici eterni în unele dintre aceste produse. Perfluoroalchilii și polifluoroalchilii (PFAS), cunoscuți în mod obișnuit sub numele de „substanțe chimice eterne”, au fost găsiți în ambalajele anumitor produse de igienă feminină. Aceste substanțe chimice sunt potențial periculoase pentru sănătatea umană și au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, afectarea ficatului și a rinichilor, bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul și disfuncțiile sistemului imunitar. Haideți să analizăm mai îndeaproape acest studiu și potențialele riscuri asociate cu substanțele chimice eterne din produsele de igienă feminină.

Rezultatele studiului

Studiul, condus de Dr. Graham Peaslee de la Universitatea Notre Dame, a examinat peste 100 de produse de igienă feminină, inclusiv tampoane, prosoape igienice, lenjerie intimă reutilizabilă și cupe menstruale. Cercetătorii au căutat prezența compușilor fluorurați, un indicator al prezenței PFAS. Ei au constatat că multe produse nu conțineau polifluoroalchil. Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși să găsească urme ale acestor substanțe chimice în ambalajele unor prosoape sanitare și tampoane, precum și în straturile exterioare ale unor lenjerii de corp menstruale. Concentrațiile de PFAS au fost deosebit de ridicate în ambalajele și straturile exterioare ale produselor.

Cercetătorii au emis ipoteza că producătorii adaugă fluorură pentru a împiedica umiditatea să pătrundă în produse și pentru a le menține uscate. Adăugarea de fluor în straturile exterioare ale produselor ar putea, de asemenea, să împiedice sângele să iasă din straturile interioare și să se răspândească pe haine. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că etichetele produselor de igienă feminină nu menționează, în general, ingredientele utilizate, ceea ce înseamnă că consumatorii nu știu exact ce conțin aceste produse.

Riscurile pentru sănătate asociate cu PFAS

PFAS, sau perfluoroalchilii și polifluoroalchilii, sunt substanțe chimice care nu se descompun cu ușurință și au o durată de viață prelungită în mediul înconjurător, de unde și porecla lor de „substanțe chimice eterne”. Aceste substanțe chimice au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu un risc crescut de cancer, leziuni hepatice și renale, boli cardiovasculare, obezitate, diabet și disfuncții ale sistemului imunitar. Este important de menționat că dovezile științifice care arată asocierea exactă dintre expunerea la PFAS și aceste probleme de sănătate sunt încă limitate.

Nu se știe încă dacă PFAS pot pătrunde în piele prin diferite materiale. Studiile au dezvăluit, de asemenea, prezența PFAS în alte produse, cum ar fi uniformele școlare și echipamentele de stingere a incendiilor. Cu toate acestea, sunt esențiale cercetări suplimentare pentru a determina măsura în care PFAS sunt absorbiți de organism și efectele potențiale asupra sănătății femeilor.

Preocupări de mediu asociate cu PFAS

PFAS reprezintă un risc nu numai pentru sănătatea umană, ci și pentru mediu. Aceste substanțe chimice nu se descompun în mediul înconjurător și se pot deplasa prin soluri, contaminând sursele de apă potabilă. De asemenea, acestea se acumulează în pești și în viața acvatică.

PFAS au fost, de asemenea, găsite în râuri, lacuri și în numeroase animale terestre și acvatice. Concentrația de PFAS în produsele de igienă feminină și calea de absorbție a acestor substanțe chimice rămân domenii importante de cercetare pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale pentru sănătatea femeilor.

Reducerea expunerii la PFAS

Deși mai sunt încă multe de învățat despre PFAS în produsele de igienă feminină, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce expunerea la aceste substanțe chimice mereu prezente. Oficialii de la Agenția pentru substanțe și boli toxice recomandă următoarele acțiuni pentru a vă reduce riscul de expunere la PFAS:

Evitați să beți apă contaminată

Nu folosiți în alimentația dumneavoastră pește din ape contaminate

Evitați produsele alimentare provenite de la animale expuse la PFAS

Evitați produsele ambalate cu materiale care conțin PFAS

Atunci când vă alegeți produsele de igienă feminină, luați în considerare utilizarea produselor organice și naturale, care sunt în general lipsite de substanțe chimice sintetice. Cupele menstruale și lenjeria intimă reutilizabilă sunt, de asemenea, alternative sigure. Căutați produse etichetate ca fiind „fără PFAS și fluorură” pentru a găsi alternative mai sigure.

Este important de reținut că majoritatea produselor de igienă feminină nu conțin PFAS. Cu toate acestea, este întotdeauna preferabil să luați măsuri suplimentare de precauție pentru a vă proteja sănătatea.

Substanțe chimice perene, cum ar fi PFAS, au fost găsite în unele produse de igienă feminină, inclusiv tampoane, prosoape sanitare și lenjerie de corp menstruală. Aceste substanțe chimice sunt potențial nocive pentru sănătatea umană și pot fi asociate cu o varietate de probleme de sănătate. Este esențial să se continue cercetările pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale și să se adopte măsuri de reducere a expunerii la PFAS. Alegând produse de igienă feminină care sunt organice, naturale și fără PFAS, puteți lua măsuri pentru a vă proteja sănătatea și mediul înconjurător.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu