Tendance TikTok: Adăugarea de sare în apă, o modalitate eficientă de a îmbunătăți hidratarea?

Hidratarea este esențială pentru menținerea unui echilibru sănătos în corpul nostru. Recent, a apărut o tendință TikTok care susține că adăugarea unui vârf de cuțit de sare în apa de băut poate îmbunătăți hidratarea și reface electroliții. Dar este acest lucru chiar așa? Să aruncăm o privire asupra acestui trend și să examinăm recomandările internaționale privind sarea și sănătatea.

Presupusele beneficii ale adăugării de sare în apă

Potrivit unor utilizatori TikTok, adăugarea de sare în apa de băut poate ajuta la stimularea hidratării și la refacerea electroliților. Această teorie se bazează pe faptul că apa tinde să urmeze sodiul, electrolitul care se găsește în sare.

Organismul trebuie să mențină homeostazia, adică echilibrul de lichide și electroliți, dar consumul excesiv de sodiu poate duce la probleme de sănătate. Majoritatea europenilor consumă deja suficient sodiu în dieta lor, sau chiar mai mult decât au nevoie. Adăugarea de sare în apa de băut este posibil să crească și mai mult această cantitate pe parcursul zilei.

Riscurile consumului excesiv de sodiu

Dacă consumați prea mult sodiu, corpul dumneavoastră va reține apă în încercarea de a restabili echilibrul. Cu toate acestea, reținerea unei cantități prea mari de lichide poate crește volumul sângelui, îngreunând activitatea inimii și a vaselor de sânge. Pe termen lung, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Acesta este motivul pentru care majoritatea experților spun că adăugarea de sare în apă nu este necesară pentru majoritatea oamenilor. Dacă urmați o dietă echilibrată și consumați suficiente lichide, nu este nevoie să adăugați un vârf de cuțit de sare.

Impactul adaosului de sare în apă asupra aportului de sodiu

Unii utilizatori TikTok susțin că folosirea sării roz de Himalaya este preferabilă folosirii sării de masă obișnuite. Cu toate acestea, chiar dacă folosiți o sare gemă care conține un profil diferit de minerale și electroliți, organismul dumneavoastră va căuta în continuare să mențină homeostazia.

Orientările dietetice recomandă consumul a mai puțin de 2.300 mg de sodiu, sau o linguriță de sare de masă, pe zi. Adăugarea unui vârf de cuțit de sare în apa pe care o beți poate părea nesemnificativă, dar se poate acumula rapid. Un vârf de cuțit este o unitate de măsură echivalentă cu 1/16 dintr-o linguriță. Așadar, dacă adăugați un vârf de cuțit de sare la opt pahare de apă pe zi, asta înseamnă jumătate din aportul zilnic de sodiu.

Cei mai mulți susținători ai acestei tendințe nu recomandă adăugarea de sare la fiecare pahar de apă pe care îl beți. Unii sugerează să adăugați pur și simplu sare la primul pahar de apă pe care îl beți dimineața. Cu toate acestea, chiar dacă vă treziți ușor deshidratat pentru că pierdeți vapori de apă în timpul somnului, adăugarea de sare în apă tot nu este necesară.

Hidratare optimă fără a adăuga sare în apă

Se estimează că 90% dintre europeni consumă mai mult decât cantitatea de sodiu recomandată în fiecare zi, dar unele persoane pot avea nevoie de sodiu suplimentar. Sportivii sau persoanele expuse la căldură și care transpiră mult pot pierde apă și electroliți pe tot parcursul zilei, așa că este esențial să înlocuiască sodiul. Cu toate acestea, dacă lucrați în interior, într-un spațiu cu aer condiționat, nu este nevoie să adăugați mai mult sodiu în dieta dumneavoastră.

În cele din urmă, cea mai bună soluție pentru hidratare este să bei apă. Nu există o altă soluție ușoară care să vă hidrateze mai bine, pentru că ceea ce hidratează este apa.

Unii oameni spun că băutul apei sărate te poate ajuta să rămâi hidratat la nivel celular și să reduci frecvența urinării. Cu toate acestea, urinarea frecventă poate fi un semn al anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul. Dar dacă mergi des la toaletă doar pentru că bei multă apă, nu este neapărat un lucru rău.

Sodiul ajută organismul dumneavoastră să absoarbă apa în celule, dar îl puteți obține din dieta obișnuită. Este suficient să reveniți la elementele de bază ale unei diete sănătoase și să beți apă în timp ce mâncați o varietate de alimente.

Adăugarea unui vârf de cuțit de sare în apa pe care o bei probabil că nu va face o mare diferență în ceea ce privește nevoile tale de hidratare. Majoritatea europenilor consumă deja mai mult decât suficient sodiu în dieta lor obișnuită, așa că este mai bine să evitați să adăugați sare în apă, ceea ce ar putea contribui la un exces de sodiu. În cele din urmă, cel mai bine este să vă concentrați pe o dietă echilibrată și să beți suficientă apă pentru a vă menține hidratați.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu