4 uleiuri esențiale împotriva vânătăilor

O echimoză este un mic volum de sânge care apare sub piele în urma unui șoc sau a unei lovituri. În general, o vânătaie are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a dispărea complet și este însoțită de umflături și durere. Însă, dacă ai la îndemână uleiuri esențiale împotriva hematoamelor, poți limita formarea acesteia, accelera resorbția ei și limita durerea. Află care sunt cele mai bune uleiuri esențiale împotriva vânătăilor.

1. Uleiul esențial de Helichrysum italian

Uleiul esențial de Helichrysum italian (Helichrysum italicum) provine din vârfurile înflorite ale imortelei, o plantă cu flori galbene care se găsește de obicei în Corsica și în bazinul mediteranean.

Dacă Helichrysum este cel mai bun ulei esențial pentru vânătăi și lovituri, se datorează faptului că are cetone sesquiterpenice cu proprietăți fibrinolitice. Cu alte cuvinte, acesta previne apariția hematomului atunci când este aplicat imediat după traumatism și favorizează resorbția acestuia atunci când vânătaia s-a format deja.

Acest ulei esențial poate fi deci aplicat pur direct după șoc, în proporție de una-două picături pe piele. Acest lucru se poate repeta de 2-3 ori în orele care urmează traumatismului pentru a încetini dezvoltarea hematomului.

Apoi se poate continua să se aplice diluat pe piele pentru a favoriza drenarea vânătăii timp de câteva zile, la diluții din ce în ce mai mici.

Deși este foarte eficient în cazul hematoamelor, acest ulei esențial este contraindicat dacă suferiți de tulburări de coagulare a sângelui, luați medicamente anticoagulante sau urmează să fiți supus unei intervenții chirurgicale.

De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, bebelușilor, precum și copiilor cu vârsta sub 7 ani.

2. Uleiuri esențiale împotriva vânătăilor: Uleiul esențial de dafin nobil

uleiuri esențiale împotriva vânătăilor
Foto: istock

Uleiul esențial de dafin nobil (Laurus nobilis L., Lauraceae) este obținut din frunzele acestui arbore cultivat în bazinul mediteranean. În aromaterapie, este unul dintre uleiurile cu proprietăți analgezice, adică capabil să inhibe durerea.

În cazul dafinului nobil, această virtute se bazează în special pe conținutul său de eugenol și metileugenol. Acestea sunt substanțe care acționează ca un anestezic local și a căror acțiune poate fi comparată cu cea a lidocainei.

Singur sau în sinergie, uleiul esențial de laur nobil se utilizează pe cale cutanată diluat într-un ulei vegetal, deoarece poate fi iritant pentru piele. Utilizarea sa este rezervată adulților și adolescenților pentru perioade scurte de timp. Este indicat să efectuați un test cutanat înainte de a-l aplica, deoarece poate fi alergen.

3. Uleiul esențial de mentă

Dintre uleiurile esențiale „analgezice”, se poate conta pe mentă (Mentha piperita). Acest ulei din frunzele acestei plante parfumate și invazive este deosebit de bogat în mentol.

Această substanță oprește durerea prin răcirea locală a pielii și stimularea receptorilor de frig ai pielii. Prin urmare, acționează ca un anestezic local care poate fi foarte util pentru a inhiba durerea în urma unui mic traumatism.

Direct după ce s-a ciocnit de o persoană, se pot turna una sau două picături de ulei esențial de mentă pură pe zona dureroasă, cu condiția ca aceasta să nu aibă o rană, pentru a calma rapid durerea.

Totuși, această utilizare trebuie să rămână excepțională, deoarece menta pură este iritantă pentru piele.

Uleiul esențial de mentă trebuie integrat într-o sinergie de uleiuri esențiale împotriva vânătăilor și diluat într-un ulei vegetal între 5% și 15% pentru o aplicare cutanată de câteva zile, pe zona dureroasă unde s-a format un hematom.

Acest ulei esențial este interzis femeilor însărcinate și care alăptează, bebelușilor și copiilor sub 6 ani. De asemenea, este contraindicat persoanelor cu epilepsie, calculi biliari, inflamații ale vezicii biliare și tulburări hepatice severe.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest ulei esențial poate fi neurotoxic atunci când este aplicat în doze prea mari. Prin urmare, trebuie utilizat în strictă conformitate cu precauțiile de utilizare.

Uleiul esențial de mentă poate fi înlocuit cu uleiul esențial de mentă de câmp (Mentha arvensis), ale cărui indicații sunt foarte asemănătoare. Mai bogată în mentol, este, prin urmare, și mai iritantă decât menta și trebuie folosită în mod imperativ sub formă diluată pe piele.

4. Uleiuri esențiale împotriva vânătăilor: Uleiul esențial de levănțică

uleiuri esențiale împotriva hematoamelor
Foto: istock

Indispensabil în trusa de medicamente a familiei, uleiul esențial de levănțică (Lavandula angustifolia) este unul foarte versatil. Printre numeroasele sale beneficii se numără și faptul că acționează ca un analgezic cutanat și calmează eficient durerea în caz de șoc.

Această proprietate este susținută de linaloolul pe care îl conține. Acest alcool monoterpenic acționează prin intermediul receptorilor nociceptivi, situați la suprafața pielii, care transmit mesajul durerii prin intermediul fibrelor senzoriale.

Prin blocarea acestei transmisii, se obține o acțiune anestezică locală, care poate fi utilizată în caz de șoc. Prin urmare, uleiul esențial de levănțică poate fi utilizat pe piele pentru a calma imediat durerea în caz de contuzie.

Diluat într-un ulei vegetal, poate completa acțiunea într-un amestec pentru tratarea unui hematom. Dincolo de toxicitatea cunoscută, uleiul esențial de lavandă poate provoca totuși alergii sau iritații ale pielii la persoanele sensibile.

Ca măsură de precauție, utilizarea sa nu este recomandată nici femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mici.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu