Vinul, mai bogat în calorii decât un hamburgher. Câte pahare sunt PERMISE

Vinul poate fi mai bogat în calorii decât un hamburgher, arată un studiu.

Două pahare din unele vinuri conțin mai mult decât limita zilnică recomandată de zahăr și mai multe calorii decât un hamburger. Cu toate acestea, alcoolul este exceptat de la normele de etichetare a alimentelor și băuturilor, astfel încât consumatorii nu sunt, în general, conștienți de conținutul de calorii și zahăr. Experții în domeniul sănătății fac presiuni pentru o etichetare nutrițională clară a produselor alcoolice, pentru a contribui la reducerea consumului de zahăr și alcool.

Alcohol Health Alliance UK (AHA), care reprezintă peste 60 de organizații de sănătate, a comandat recent unui laborator independent să testeze 30 de sticle de vinuri roșii, rose, albe, spumante și de fructe vândute în Regatul Unit pentru a verifica conținutul de zahăr, potrivit Medical News Today.

Analiza rezultată, care apare pe site-ul web al AHA, a dezvăluit o ”mare variație de zahăr și calorii între produse”.

Raportul a menționat că două pahare din unele vinuri pot depăși cantitatea zilnică recomandată de zahăr, însă majoritatea etichetelor de alcool nu împărtășesc această informație.

Suprimarea unor astfel de detalii îi poate determina pe consumatori să absoarbă calorii și zahăr în plus fără să știe, avertizează experții în sănătate.

De ce orientări diferite privind etichetarea?

Alimentele și băuturile nealcoolice fac obiectul unor standarde stricte de etichetare nutrițională. Aceste norme fac ca informațiile privind caloriile și zahărul să fie ușor accesibile consumatorilor.

Profesorul Sir Ian Gilmore, președintele AHA, consideră că excepția cu alcoolul este ”absurdă”: ”Aceste informații nu sunt necesare atunci când este vorba de alcool – un produs care nu doar alimentează obezitatea, ci are efecte nocive pe scară largă asupra sănătății și este legat de șapte tipuri de cancer.”

Pentru Alison Douglas, director executiv al Alcohol Focus Scotland, etichetarea produselor pe băuturile alcoolice este ”lamentabil de inadecvată, în condițiile în care alcoolul face 70 de victime pe zi în Marea Britanie”.

”Spre deosebire de alimente și băuturi nealcoolice, băuturile alcoolice trebuie să afișeze doar volumul și tăria (în ABV) și alergenii comuni. Informațiile privind valorile nutriționale – inclusiv caloriile și conținutul de zahăr – ingredientele sau avertismentele de sănătate nu sunt obligatorii și, prin urmare, sunt în mare parte absente de pe etichete. În schimb, guvernul britanic se bazează pe acțiuni voluntare din partea industriei alcoolului”, a declarat Gemma Crompton, manager de politici și afaceri publice la Alcohol Focus Scotland (AFS), pentru sursa menționată.

Numărătoarea caloriilor

AHA a raportat că două pahare de dimensiuni medii din cele mai calorice vinuri conțin mai multe calorii decât un hamburger de la McDonald’s. Aceste vinuri erau, de asemenea, băuturi mai puternice. Cu toate acestea, doar 20% dintre băuturile examinate au afișat conținutul caloric.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu