10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Corpul tău este templul tău și trebuie să ai grijă de el ca să te bucuri de o viață sănătoasă. Aplică aceste 10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos. Îți vei mulțumi mai târziu pentru tot ceea ce faci începând de acum.

Știai că 9.4% dintre românii adulți sunt obezi? Chiar dacă nu suntem nici pe departe în situația SUA sau a Europei de Vest, situația este îngrijorătoare.

Gândește-te la corpul tău ca la învelișul fizic de care trebuie să ai grijă toată viața. Dacă îl neglijezi printr-un stil de viață dezordonat, consumând alimente nesănătoase, se va uza înainte de vreme. Și, chiar dacă arăți bine în exterior, arterele tale se înfundă cu colesterol. Și nimeni nu își dorește așa ceva.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - cover

Viața e frumoasă și este păcat să trebuiască să o trăiești gândindu-te la probleme de sănătate. Astăzi, organele tale vitale funcționează bine, dar oare la fel va fi și mâine? Nu lua sănătatea de care te bucuri azi ca pe ceva garantat. Învață din acest articol cum să ai un stil de viață sănătos și cum să faci să ai mereu grijă de corpul tău.

O sănătate bună nu înseamnă doar mâncat sănătos și exerciții fizice – este vorba și de o stare mentală pozitivă, o imagine de sine excelentă și, în general, un stil de viață sănătos. Dar cum să ai un stil de viață sănătos? Citește în continuare, am adunat o colecție proaspătă de sfaturi pentru un stil de viață sănătos.

10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

1. Bea mai multă apă.

Cei mai mulți dintre noi nu bem suficientă apă în fiecare zi. Apa este esențială pentru ca organismele noastre să funcționeze. Știai că suntem formați din apă în proporție de 60%? Apa este esențială pentru funcțiile vitale ale organismului, precum transportul nutrimentelor și oxigenului la celule. Din moment ce pierdem apă în fiecare zi prin urină, transpirație și respirație, trebuie să ne reumplem rezervele fluide.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - apa

Mai mult, consumul de apă ajută la slăbit. Un studiu făcut pe persoane supraponderale/obeze a relevat că cei care beau multă apă au pierdut, în medie, cu 2.3 kilograme mai mult decât grupul de control. Cercetătorii cred că aceasta se datorează faptului că apa umple stomacul și generează senzația de sațietate, scăzând astfel șansele de a mânca în exces.

Cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic depinde de mulți factori, precum umiditatea, activitatea fizică pe care o depunem și greutatea pe care o avem. Cu toate acestea, în general avem nevoie cam de 2.7 – 3.7 litri în fiecare zi. Din moment ce corpul extrage cam 20% din cantitatea necesară de apă din mâncare, asta înseamnă că trebuie să bem cam 2-3 litri pe zi, sau 8-10 pahare.

Un mod foarte bun în care îți poți da seama dacă te-ai hidratat suficient este să îți monitorizezi culoarea urinei. Urina ta ar trebui să fie incoloră sau să aibă o nuanță ușor gălbuie. Dacă nu este așa, înseamnă că nu consumi suficientă apă! Alte semne ale deshidratării sunt: buzele uscate, gura uscată și frecvența redusă a urinării.

2. Cum să ai un stil de viață sănătos? Dormi suficient.

Când nu te odihnești suficient, compensezi mâncând excesiv. Și de obicei asta înseamnă să consumi junk food – mâncare nesănătoasă. Odihnește-te suficient și nu vei avea nevoie să stai trează. De asemenea, lipsa de somn accelerează procesul de îmbătrânire, ceva ce nimeni nu își dorește.

3. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos: Meditează.

Meditația îți liniștește mintea și îți potolește sufletul. Dacă nu știi cum să meditezi, fii fără teamă, există o mulțime de tehnici de meditație.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - yoga

4. Cum să ai un stil de viață sănătos? Fă mișcare.

Nu doar de câteva ori pe săptămână, ci în fiecare zi. Mișcarea este viață. Studiile au demonstrat că exercițiile zilnice aduc beneficii uriașe pentru sănătate, inclusiv creșterea duratei de viață, scăderea riscului de îmbolnăvire și o greutate excelentă.

Pe distanțe scurte nu folosi un mijloc de transport, mai bine mergi pe jos. Urcă pe scări, nu lua liftul. Fă aerobic. Începe să practici un sportul care ți-ar plăcea cel mai mult.

5. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos: Practică exercițiile care îți plac cel mai mult.

Când îți place sportul ales, vrei să îl practici cât mai mult. Mișcarea nu înseamnă să suferi și să îți împingi limitele. Sportul înseamnă să te simți bine în pielea ta și să te distrezi în același timp. Iar dacă o să faci exerciții diversificate, o să îți placă și mai mult.

Antrenează-ți diferite părți ale corpului. Nu alege să faci dar exerciții cardio (precum alergările). Tratează-ți corpul corespunzător. Cel mai ușor este să practici un sport, pentru că astfel îți soliciți mai multe grupe de mușchi.

6. Cum să ai un stil de viață sănătos? Mănâncă mai multe fructe și legume.

Fructele conțin o multitudine de vitamine și minerale. Știai că portocalele au mai multe beneficii pentru sănătate decât tabletele de Vitamina C? Pe cât posibil, ar trebui să îți extragi necesarul de vitamine și minerale din hrana zilnică.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - fructe si legume

Mănâncă mai multe legume. Precum fructele, legumele sunt extrem de importante pentru o sănătate de fier. Experții recomandă 5-9 porții de fructe pe zi, dar cei mai mulți nu consumă nici măcar două porții.

7. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos: Consumă fructe și legume în culori vii.

Fructele și legumele viu colorate sunt, de obicei, bogate în antioxidanți. Antioxidanții sunt benefici pentru sănătate pentru că ajută la combaterea radicalilor liberi care produc daune celulare.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - fructe

Așadar, consumă din belșug fructe și legume de culori cât mai variate: albe (banane, ciuperci, varză), galbene (ananas, mango, ardei gras, portocaliu (portocale, papaya) roșii (mere, căpșuni, tomate, pepene) verzi (castraveți, salată, avocado), albastre/mov (vinete, prune).

8. Cum să ai un stil de viață sănătos? Redu consumul de alimente procesate.

Mâncărurile procesate nu sunt bune, deoarece 1) Mare parte din valoarea nutritivă se pierde în timpul gătitului și 2) Conțin foarte mulți conservanți, care sunt nocivi. Multe alimente procesate conțin cantități mari de sare, care crește tensiunea și generează boli de inimă.

Mâncarea procesată este orice aliment care nu se găsește în starea sa naturală. În general, cea mai mare parte a alimentelor din supermarket este mâncare procesată. Ferește-te zahăr și sare și caută alimente naturale ori de câte ori ai ocazia.

9. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos: Redu consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase.

Băuturile carbogazoase și cafeaua sunt diuretice, adică accelerează procesul de producere a urinei. Asta înseamnă că nu te hidratează așa cum o face apa. Mai mult, băuturile carbogazoase sunt nocive, îngrașă și sunt stimulanți artificiali. Așa că, renunță la sucurile carbogazoase și înlocuiește-le cu apă.

10 sfaturi pentru un stil de viata sanatos - sucuri, alcool, cafea

Nu bea alcool. Precum cafeina, alcoolul este diuretic. Nu numai asta, dar alcoolul a fost dovedit în mod repetat ca fiind cauza unor dezechilibre majore în corpul uman. Consumul de alcool afectează buna funcționare a creierului, ficatului și plămânilor. Dacă bei cu regularitate băuturi alcoolice, gândește-te că poate a venit timpul să renunți sau – cel puțin – să reduci drastic consumul.

10. Cum să ai un stil de viață sănătos? Nu (mai) fuma.

A fost dovedit de nenumărate ori că fumatul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății, crescând exponențial riscul de cancer de toate tipurile (cancer de plămâni, cancer de esofag, cancer de rinichi, infarct și multe alte boli. Fumatul de țigări „ușoare” nu scade riscul de a dezvolta vreo boală. Pe scurt: dacă fumezi, renunță la acest obicei. Fă-o nu doar pentru sănătatea ta, ci și pentru binele familiei și prietenilor tăi. Dacă nu fumezi, nu încerca niciodată acest viciu.

Evită fumatul pasiv. Fumatul pasiv sau „fumatul de mâna a doua” (inhalarea fumului atunci când te afli în apropierea fumătorilor cauzează multe din bolile cauzate de fumatul activ). Nu există niciun nivel de fumat pasiv considerat sigur. Până și expunerea la fum pentru o perioadă scurtă este nocivă pentru sănătate. Evită fumul de țigară cât mai mult posibil.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu