5 alimente bogate în vitamina D și care țin recelile departe

Zilele întunecate ne fac să avem deficit de vitamina D, ceea ce ne face mai predispuși la răceli. Putem contracara această lipsă mâncând cu mai multă băgare de seamă. Consumând cel puțin o dată pe săptămână alimente bogate în vitamina D, putem reduce cu până la 50% riscul apariției infecțiilor respiratorii.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu, esențial pentru oase și mușchi. Sistemul imunitar îl folosește, de asemenea, pentru a lupta împotriva virusurilor și bacteriilor care îl invadează și provoacă dezvoltarea osteoporozei.

Dar specialiștii sunt preocupați de faptul că stilul de viață modern ne face să nu luăm suficient și recomandă să luăm un supliment de 10 mg zilnic din luna octombrie până în martie. Persoanele cu ten închis și femeile însărcinate ar trebui să le ia pe tot parcursul anului.

Așadar, când zilele devin mai scurte și soarele e absent mare parte din timp, cum putem crește aportul de vitamina D? Cea mai bună soluție este să consumăm alimente bogate în vitamina D.

Exemple de alimente bogate în vitamina D

1

Ouăle

alimente bogate in vitamina d_001_compressed
Foto: iStock

Ouale conțin vitamina D (în special gălbenușul). În plus, conțin omega 3, vitaminele A, E și B12 și minerale precum seleniul. Cu prețuri pentru toate buzunarele, ouăle au o contribuție valoroasă la sănătatea noastră.

Acestea sunt o bună sursă de energie deoarece nu determină o creștere a nivelului de zahăr în sânge. De asemenea, consumul de ouă influențează masa musculară la persoanele de toate vârstele. Un singur ou conține mai mult de 6 grame de proteine​, ceea ce poate ajuta la consolidarea masei musculare.

2

Sucul de portocale

La fel ca laptele, sucul de portocale este bogat în vitamina D. Un singur pahar de suc de portocale conține aproximativ 137 UI, ceea ce ne oferă, de asemenea, și cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.

3

Peștele

alimente bogate in vitamina d_002_compressed
Foto: Pinterest

Unul dintre cele mai bune alimentele de origine animală este peștele gras, cum ar fi somonul. Acesta oferă o cantitate mare de proteine, în jur de 18%, vitamine (în special din grupa B, A și D) și iod, un mineral foarte important, dar care adeseori lipsește din dieta noastră.

Prin urmare, consumul de somon va avea beneficii nu numai pentru sistemul cardiovascular, ci și pentru ochi, oase și glanda tiroidă, printre altele. Precum ouăle, somonul poate fi alimentul ideal pentru a pierde în greutate: este foarte sățios, dar îngrașă foarte puțin.

Iar dacă somonul nu este pe gustul tău, poți încerca tonul. Cu o cantitate de 80 de grame de ton roșu sau alb acoperim jumătate din necesarul de vitamina D. În plus, tonul este perfect pentru o cură de slăbire, deoarece are puține calorii, dar este foarte bogat în proteine.

4

Laptele

alimente bogate in vitamina d_003_compressed
Foto: iStock

Laptele este unul dintre acele alimente bogate în vitamina D pe care le consumăm de obicei de mai multe ori pe parcursul unei zile. În plus, laptele oferă o doză mare de calciu, un mineral pe care corpul nostru nu îl produce.

Consumul regulat de alimente bogate in calciu este important pentru sănătatea oaselor și prevenirea bolilor. Consumul de lapte este cel mai bun mod de a facilita absorbția calciului: organismul nostru absoarbe 32% din calciu din lapte.

5

Ciupercile

Ciuperca Pleutorus (sau „buretele de fag”) este bogată în vitamina D, vitamina C și antioxidanți, fiind de asemenea bună pentru accelerarea metabolismului. Un alt soi, Ganoderma lucidum (pe care o poți comanda aici), cunoscută în Asia drept „ciuperca nemuririi”, ajută la regenerarea și conservarea sistemului imunitar.

Pe de altă parte, Trametes versicolor, denumită și „coadă de curcan”, o ciupercă foarte colorată, poate fi utilă pentru a preveni apariția tumorilor maligne.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu