Pentru a nu ne „tortura” cu diete grele și plictisitoare, nutriționiștii moderni ne recomandă să ne alimentăm corect și să facem exerciții fizice. De-a lungul timpului, specialiștii în nutriție au elaborat liste complexe cu alimente care îngrașă și caloriile pe care le conțin. Așa am aflat că pâinea albă, alimentele prăjite, dulciurile și băuturile răcoritoare sunt neindicate dacă vrem să slăbim.
Dar, pe lângă acestea, există câteva alimente care par sănătoase, dar pe care nu trebuie să le consumi dacă vrei să slăbești. Îți prezentăm șapte alimente care îngrașă, deși, la o primă vedere, par inofensive.
Iaurturile cu fructe
Chefirul și iaurtul sunt produse benefice pentru organism, dacă sunt consumate în starea lor naturală. Mulți oameni preferă, însă, iaurturile cu fructe, care conțin îndulcitori și diverși aditivi alimentari, care nu sunt buni pentru siluetă.
Nutriționiștii recomandă renunțarea produsele lactate fermentate cu agenți de îngroșare și amidon, cum este cazul iaurturilor cu fructe din magazine. Dacă, totuși, ți-e poftă de ceva dulce, adaugă fructe proaspete unui iaurt natural.
Alimente care îngrașă: Orezul
La fel ca pâinea, orezul este bogat în carbohidrați, al căror consum în exces duce la formarea de depozite de grăsime. Dintre toate tipurile de orez, cel alb este cel mai puțin benefic.
Nutriționiștii menționează orezul ca fiind una dintre cele mai importante cereale din dieta unei persoane, însă recomandă consumul de orez de înaltă calitate.
Ketchup-ul
Când vine vorba de alimente care îngrașă, nu trebuie să uităm de ketchup. Ai observat ce diferență mare există între acesta și sosul de roșii natural? Asta pentru că ketchup-ul este plin de aditivi și de zahăr adăugat.
Nutriționiștii au explicat că, pentru a potența aroma, producătorii preferă să adauge în sosuri zahăr, și nu roșii naturale, care costă mult mai mult. De aceea, pentru a nu te trezi cu câteva kilograme în plus, aruncă sticla de ketchup. Pasează câteva roșii proaspete și condimentează-le după bunul plac.
Fructele uscate
În ultimii ani, fructele uscate au devenit foarte populare printre susținătorii unui regim alimentar corect. Dar ei nu știu că aceste produse aparent inofensive sunt alimente care îngrașă.
Asta pentru că mulți dintre producători prepară fructele uscate exact ca pe chips-uri: le prăjesc în ulei. Din cauza acestui fapt, ele au aceeași cantitate de calorii ca chips-urile.
Cel mai adesea, pentru a le conferi savoare și un aspect atractiv, înainte de uscare, producătorii tratează aceste fructe cu diverși compuși chimici. Acest „tratament” prelungește durata de valabilitate a produsului de aproape trei ori.
Din păcate, după acest proces, în fructe rămân foarte puține substanțe nutritive. De aceea, atunci când mergi la cumpărături, alege cu grijă fructele uscate. Dacă lucesc nenatural și au un gust foarte dulce, cel mai probabil au fost tratate chimic.
Peștele preparat necorespunzător
Este adevărat că peștele nu conține grăsimi periculoase și că este bogat în acizi grași Omega-3, benefici pentru organism. Dar, dacă nu este preparată corespunzător, carnea de pește poate deveni nocivă.
Analizând compoziția chimică a celor mai cunoscute feluri de mâncare cu pește, oamenii de știință de la Universitatea din Hawaii au ajuns la concluzia că peștele își păstrează proprietățile nutritive atunci când este gătit la grătar sau la cuptor.
Potrivit cardiologilor, peștele prăjit sau sărat (la fel ca peștele afumat sau uscat cu o cantitate mare de sare) este dăunător, în special din cauza produselor cu care este preparat.
Alimente care îngrașă: Laptele de nuci
Laptele de migdale, de nucă de cocos sau de nuci de Brazilia și majoritatea produselor „lactate” de acest tip sunt alimente care îngrașă. Ele conțin calorii suplimentare, cauzate de adăugarea de zahăr și arome. Așadar, citește cu atenție eticheta înainte de a include oricare dintre aceste produse în dieta ta.
Orezul expandat
Rondelele de orez expandat sunt incluse în multe diete de slăbit datorită conținutului scăzut de grăsimi. Cu zece ani în urmă, revistele recomandau în mod activ înlocuirea pâinii cu aceste rondele.
Din păcate, deși par dietetice la prima vedere, rondelele au un indice glicemic ridicat. Din acest motiv, simți că ți-e foame imediat după ce le-ai mâncat și, într-un final, ajungi să consumi mai multe calorii decât este necesar.