Aceasta tinde să se agraveze în timp, așa că există câteva semne cheie de avertizare.nDemența apare atunci când celulele nervoase din creierul unei persoane încetează să mai funcționeze. Deși apare în general la persoanele în vârstă, nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Deteriorarea naturală a creierului apare la toată lumea pe măsură ce îmbătrânește, dar este mai rapidă la persoanele cu demență.
Există mai multe tipuri de demență. Cea mai frecventă este boala Alzheimer. Alte tipuri includ :
– demență cu corpuri Lewy – demență frontotemporală – tulburări vasculare – demență mixtă sau o combinație de tipuri.
Există 10 semne tipice de demență. Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu demență, trebuie să prezinte, în general, cel puțin două dintre aceste simptome și acestea trebuie să fie suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi.
Aceste 10 semne timpurii ale demenței sunt următoarele
1. Pierderea memoriei
Pierderea memoriei este un simptom comun al demenței. O persoană cu demență poate avea dificultăți în a-și aminti informații pe care le-a învățat recent, cum ar fi date sau evenimente, sau informații noi.
Ea se poate baza pe prieteni, familie sau alte ajutoare de memorie pentru a-și aminti lucruri. Majoritatea oamenilor uită ocazional lucruri mai frecvent pe măsură ce îmbătrânesc. De obicei, aceștia își pot aminti mai târziu dacă pierderea de memorie este legată de vârstă și nu se datorează demenței.
2. Dificultate în planificarea sau rezolvarea problemelor
O persoană cu demență poate întâmpina dificultăți în a urma un plan, cum ar fi o rețetă sau instrucțiuni de condus. Rezolvarea problemelor poate deveni, de asemenea, mai dificilă, de exemplu, atunci când adună cifre pentru a plăti facturile.
3. Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare
O persoană cu demență poate avea dificultăți în îndeplinirea unor sarcini pe care le face în mod regulat, cum ar fi schimbarea setărilor la televizor, utilizarea unui computer, prepararea unei cești de ceai sau mersul într-un loc familiar. Această dificultate în îndeplinirea sarcinilor familiare poate apărea acasă sau la locul de muncă.
4. Confuzie cu privire la timp sau loc
Demența poate face dificilă aprecierea trecerii timpului. De asemenea, persoanele pot uita unde se află în orice moment. Aceștia pot avea dificultăți în înțelegerea evenimentelor din viitor sau din trecut și pot avea dificultăți cu datele.
5. Dificultăți de înțelegere a informațiilor vizuale
Informațiile vizuale pot fi o provocare pentru o persoană cu demență. Poate fi dificil să citească, să evalueze distanțele sau să înțeleagă diferențele dintre culori. O persoană care este obișnuită să conducă vehicule sau să meargă cu bicicleta poate începe să considere aceste activități dificile.
6. Probleme de vorbire sau de scriere
Scrisul de mână poate deveni mai puțin lizibil pe măsură ce demența avansează. O persoană cu demență poate întâmpina dificultăți în a lua parte la conversații. Este posibil să uite ce spune sau ce a spus altcineva. Poate fi dificil să înceapă o conversație. Ortografia, punctuația și gramatica se pot deteriora, de asemenea,. Scrisul de mână al unor persoane devine mai greu de citit.
7. Pierderea obiectelor
Este posibil ca o persoană cu demență să nu-și amintească unde a lăsat obiectele de uz zilnic, cum ar fi telecomanda, documentele importante, banii sau cheile. Pierderea obiectelor poate fi frustrantă și poate determina persoana în cauză să îi acuze pe alții de furt.
8. Judecata sau luarea deciziilor slabe
Poate fi dificil pentru o persoană cu demență să înțeleagă ce este corect și rezonabil. Acest lucru poate însemna că plătește prea mult sau că este ușor de convins să cumpere lucruri de care nu are nevoie. De asemenea, unele persoane cu demență acordă mai puțină atenție curățeniei și prezentării.
9. Retragerea din activitățile sociale
O persoană cu demență își poate pierde interesul pentru viața socială, fie acasă, fie la serviciu. Este posibil ca aceasta să se retragă în sine și să nu vorbească cu ceilalți sau să nu fie atentă atunci când ceilalți îi vorbesc. Este posibil să nu mai participe la hobby-uri sau sporturi care implică alte persoane.
10. Schimbări de personalitate sau de dispoziție
O persoană cu demență poate avea schimbări de dispoziție sau de personalitate. De exemplu, poate deveni iritabil, deprimat, temător sau anxios. De asemenea, acestea pot deveni mai dezinhibate sau pot acționa în mod inadecvat.
Când să consultați un medic
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau dacă le observați la cineva apropiat, trebuie să vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății. Este un mit că funcțiile cognitive se deteriorează întotdeauna odată cu vârsta. Semnele de declin cognitiv pot fi demența sau o altă boală pentru care medicii pot oferi sprijin. Deși nu există încă un tratament pentru demență, putem ajuta la încetinirea progresiei bolii și la reducerea simptomelor, îmbunătățind astfel calitatea vieții unei persoane.