Fitosterol – ce este?
Fitosterolii sunt anumite lipide care se găsesc în alimentele pe bază de plante. Aceștia se găsesc în uleiuri, cereale, fructe, legume proaspete și semințe oleaginoase. Există mai multe tipuri, inclusiv sitosterol, campesterol și stanoli. Descrise din punct de vedere chimic încă din 1922, cercetătorii au început să se intereseze de acțiunea fitosterolilor împotriva colesterolului rău. De fapt, acest element are această proprietate datorită structurii sale chimice, care este foarte asemănătoare cu cea a colesterolului. Spre deosebire de colesterol, fitosterolii nu au efecte negative asupra sănătății.
Cum acționează fitosterolul împotriva colesterolului?
În 1953, un studiu a demonstrat eficacitatea sterolilor vegetali în reducerea colesterolului din sânge. De atunci, o serie de alți oameni de știință s-au concentrat asupra particularităților fitosterolilor. Aceste studii au demonstrat beneficiile sterolilor în scăderea colesterolului rău din sânge. De fapt, acești steroli limitează absorbția colesterolului, monopolizând locurile de absorbție ale acestuia în intestin. Pentru a realiza acest lucru, ei se integrează în miclele prezente în celulele digestive. Micelii sunt considerate a fi un fel de transportori în celulele digestive.
Sterolii iau apoi locul unei părți din colesterol în aceste miceli. Ei realizează acest lucru în virtutea structurii lor, care este foarte asemănătoare cu cea a colesterolului. Acest proces reduce cantitatea de colesterol asimilat. În plus, pentru a produce sărurile biliare, esențiale pentru digestie, ficatul captează colesterolul LDL din sânge. Acest al doilea proces va reduce și mai mult nivelul de colesterol rău din sânge. Trebuie amintit că fitosterolul nu are niciun impact asupra colesterolului bun care protejează arterele.
Descoperiți alimentele îmbogățite cu fitosterol
Uleiurile de porumb, de rapiță, de floarea-soarelui și de soia se numără printre alimentele bogate în steroli vegetali. Există, de asemenea, semințe de susan, nuci de caju, boabe de porumb, sorg, grâu, migdale și arahide. Fructele și legumele proaspete conțin, de asemenea, fitosteroli, dar în proporții mai mici. Iată o listă de alimente bogate în fitosteroli și nivelurile acestora:
- ulei de porumb: 136 mg în 15 ml,
- ulei de susan: 121 mg în 15 ml,
- ulei de germeni de grâu: 77 mg în 15 ml,
- ulei de semințe de in: 47 mg în 15 ml,
- ulei de măsline: 31 mg în 15 ml,
- semințe de susan: 121 mg în 60 ml,
- semințe de fistic: 70 mg în 60 ml,
- nuci caju: 52 mg în 60 ml.
Eficacitatea produselor alimentare îmbogățite cu fitosterol
De la descoperirea beneficiilor fitosterolilor, industria alimentară a creat produse îmbogățite cu steroli vegetali. Astăzi, aceste produse pot fi găsite în toate magazinele alimentare. Există, de exemplu, margarine și produse lactate îmbogățite cu fitosteroli. Beneficiile acestora sunt evidențiate pe ambalajele lor pentru a ajuta la convingerea consumatorilor. În comparație cu produsele similare, aceste produse alimentare îmbogățite cu fitosteroli sunt mult mai scumpe. Un preț care pare mai mare în comparație cu beneficiile moderate pe care le oferă. Trebuie remarcat faptul că un aport zilnic de 2 g de fisteroli ajută la reducerea colesterolului rău din sânge cu până la 10%. Această reducere variază de la o persoană la alta. Pentru unele persoane, aceste produse nu au un impact major.
Are fitosterolul limite?
Consumul de alimente îmbogățite cu fitosteroli ajută la limitarea bolilor cardiovasculare. Dar consumul lor în cantități mari poate prezenta și riscuri pentru sănătate.
Excesul de fitosteroli – posibile riscuri
- Fitosterolul crește concentrația de beta-caroten în sânge, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătatea copiilor și a femeilor însărcinate și care alăptează,
- Excesul poate face ca nivelul colesterolului din sânge să scadă sub nivelul normal, ceea ce duce la alte tulburări,
- Consumul de alimente bogate în fitosteroli nu înlocuiește un tratament de scădere a colesterolului. Mai mult, aceste persoane nu ar trebui să consume produse îmbogățite cu fitosteroli.
Excesul de fistosterol și deficiența de vitamine
Un aport zilnic mai mare de 3g/zi poate duce la o deficiență de vitamina A. Acest antioxidant este implicat în dezvoltarea embrionară, în creșterea celulară și în reînnoirea țesuturilor. De asemenea, vitamina A stimulează sistemul imunitar și ajută la menținerea acuității vizuale. Excesul de fitosterol poate duce, de asemenea, la deficiența de vitamina E. Ca și vitamina A, acest antioxidant joacă un rol important în sănătatea generală. Vitamina E combate îmbătrânirea celulară și previne bolile cardiovasculare și cancerul. De asemenea, stimulează sistemul imunitar. Trebuie reținut că produsele alimentare îmbogățite cu fitosteroli nu sunt potrivite pentru copii, femei însărcinate sau mame care alăptează.