Care ar trebui să fie nivelul colesterolului meu la vârsta mea?

În timp, organismul unei persoane tinde să producă mai mult colesterol, ceea ce înseamnă că toți adulții ar trebui să își verifice nivelul colesterolului în mod regulat, în mod ideal la fiecare 4-6 ani sau cam așa ceva.

Colesterolul se măsoară în trei categorii:

– Colesterolul total – LDL, sau „colesterolul rău”. – HDL, sau „colesterolul bun”.

Pentru majoritatea oamenilor, lupta este de a echilibra aceste niveluri. În timp ce nivelurile de colesterol total și LDL trebuie menținute la un nivel scăzut, nivelurile mai ridicate de colesterol HDL pot oferi o anumită protecție împotriva bolilor de inimă, inclusiv a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Colesterolul și vârsta

Este important să se echilibreze colesterolul la începutul vieții, deoarece colesterolul necontrolat la o vârstă mai înaintată este dificil de tratat. Nivelul colesterolului tinde să crească odată cu vârsta. Medicii recomandă să se ia măsuri mai devreme în viață pentru a preveni apariția unor niveluri periculos de ridicate de colesterol odată cu vârsta. Anii de colesterol necontrolat pot fi mult mai greu de tratat. Copiii sunt cei mai puțin susceptibili de a avea un nivel ridicat de colesterol și trebuie să își verifice nivelul doar o dată sau de două ori înainte de vârsta de 18 ani. Cu toate acestea, dacă copiii au factori de risc pentru colesterol ridicat, trebuie să fie verificați mai frecvent.

Ca regulă generală, bărbații tind să aibă niveluri mai ridicate de colesterol decât femeile pe tot parcursul vieții lor. Nivelul de colesterol al unui bărbat crește, în general, odată cu vârsta. Cu toate acestea, femeile nu sunt imune la colesterolul ridicat. Colesterolul unei femei crește adesea pe măsură ce trece prin menopauză.

Nivelurile recomandate de colesterol

Nivelul colesterolului nu variază prea mult la un adult obișnuit. Variația față de nivelurile recomandate tinde să se schimbe din cauza altor afecțiuni și considerente de sănătate.

Pentru adulți

Un nivel al colesterolului total mai mic de 200 miligrame pe decilitru (mg/dL) este considerat de dorit pentru adulți. Un nivel între 200 și 239 mg/dL este considerat ridicat, iar un nivel de 240 mg/dL sau mai mare este considerat ridicat.

Nivelul colesterolului LDL trebuie să fie sub 100 mg/dl. Nivelurile de 100 până la 129 mg/dl sunt acceptabile pentru persoanele fără probleme de sănătate. Dar ele pot fi mai îngrijorătoare pentru persoanele cu boli de inimă sau cu factori de risc pentru boli de inimă. Un nivel de 130 până la 159 mg/dL se află la limita acceptabilității, iar un nivel de 160 până la 189 mg/dL este ridicat. O valoare de 190 mg/dL sau mai mare este considerată foarte ridicată.

Nivelurile HDL ar trebui menținute la un nivel mai ridicat. Un nivel sub 40 mg/dL este considerat un factor de risc major pentru bolile de inimă. O valoare cuprinsă între 41 mg/dL și 59 mg/dL este considerată limita inferioară. Valoarea optimă pentru nivelul HDL este de 60 mg/dL sau mai mult.

Pentru copii

În comparație, nivelurile acceptabile de colesterol total și colesterol LDL la copii sunt diferite.

Un interval acceptabil de colesterol total pentru un copil este mai mic de 170 mg/dL. Un nivel al colesterolului total la limita de acceptabilitate pentru un copil este cuprins între 170 și 199 mg/dL. Orice valoare a colesterolului total peste 200 la un copil este prea mare.

Nivelul de colesterol LDL al unui copil ar trebui să fie, de asemenea, mai mic decât cel al unui adult. Intervalul optim de colesterol LDL pentru un copil este sub 110 mg/dL. Nivelul limită este între 110 și 129 mg/dL, în timp ce nivelul ridicat este peste 130 mg/dL.

Sfaturi pentru controlul nivelului de colesterol

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol. Cea mai bună recomandare pentru a controla nivelul colesterolului este de a duce un stil de viață sănătos și activ. Acest lucru înseamnă o dietă sănătoasă și multă mișcare.

Copiii sedentari și supraponderali care au o dietă bogată în alimente procesate sunt cei mai predispuși să aibă colesterolul ridicat. Copiii cu antecedente familiale de colesterol ridicat pot fi, de asemenea, expuși riscului.

Toți adulții ar trebui să rămână activi și să urmeze programe regulate de exerciții fizice. Femeile care trec prin menopauză și adulții cu niveluri ridicate de colesterol ar putea dori să ia în considerare schimbarea stilului de viață și a dietei.

Un nivel ridicat de colesterol la orice vârstă vă expune la riscul de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral. Aceste riscuri nu fac decât să crească în timp. Mai ales pentru adulții care nu iau măsuri pentru a-și reduce acumularea de colesterol.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu