Cât timp trebuie să alergați în fiecare zi pentru a compensa efectul de a sta în fața unui computer mai mult de opt ore.

În țările dezvoltate, cum ar fi Spania, este din ce în ce mai frecvent ca oamenii să aibă locuri de muncă care le cer să stea în fața unui computer o mare parte din zi. Deși, de multe ori, nu prea avem de ales decât să ne câștigăm existența, acest tip de stil de viață își pune amprenta asupra sănătății noastre.

Înlăturarea acestui stil de viață sedentar prin exerciții fizice este esențială pentru a reduce riscul de a muri din cauza multor boli (în special a problemelor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în țara noastră și în lume). Cu toate acestea, merită să ne întrebăm cât de mult exercițiu fizic trebuie să facem în fiecare zi pentru a compensa aceste ore de inactivitate.

Cât de mult sport să faci în fiecare zi

S-au oferit diferite răspunsuri în acest sens, unul foarte cunoscut fiind recomandarea generală de a face 10.000 de pași în fiecare zi (între opt și șapte kilometri). Cu alte cuvinte, OMS recomandă 150-300 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână sau cel puțin 75 de minute de activitate viguroasă. Cu toate acestea, există dovezi că mortalitatea poate fi redusă cu o cantitate mult mai mică de exerciții fizice.

De exemplu, un studiu recent publicat în British Journal of Sports Medicine a constatat că doar făcând exerciții fizice moderate sau viguroase timp de 22 de minute în fiecare zi poate reduce semnificativ riscul de mortalitate al unei persoane din cauza unui stil de viață sedentar. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că beneficiile sportului pentru sănătate depind de doză: cu cât se face mai multă mișcare, cu atât mai mari sunt efectele pozitive.

Mai exact, această constatare este rezultatul analizei datelor de la 11.989 de persoane care au participat la mai multe studii privind efectele activității fizice asupra sănătății: Studiul norvegian Tromso, Inițiativa suedeză privind îmbătrânirea sănătoasă, Studiul național norvegian privind activitatea fizică și Studiul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA. Toți acești participanți aveau cel puțin 50 de ani la începutul sondajelor și au raportat greutatea, înălțimea, sexul, nivelul de educație, consumul de alcool, consumul de tutun și orice antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

De ce este bun exercițiul fizic pentru tine

Luând în considerare acești factori, s-a constatat că, pentru cei care făceau mai puțin de 22 de minute de exerciții fizice în fiecare zi, statul în șezut timp de 12 ore a fost asociat cu o mortalitate cu 38% mai mare decât statul în șezut timp de opt ore la rând. Cu toate acestea, timpul de exerciții fizice menționat mai sus a inversat această diferență.

Acest lucru este nou, deoarece până în prezent literatura științifică este destul de divizată în ceea ce privește modul în care sedentarismul dăunează sănătății noastre. În special, există concluzii contradictorii cu privire la faptul dacă timpul pe care îl petrecem zilnic stând jos este în sine dăunător sau dacă lipsa de activitate fizică este cea care ne dăunează.

Trebuie reamintit faptul că exercițiul fizic este asociat cu o gamă largă de efecte benefice asupra sănătății noastre. De exemplu, s-a demonstrat că persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat tind să aibă o sănătate mintală mai bună, un profil cardiometabolic mai bun și chiar o funcție cognitivă mai bună.

Edvard H Sagelv, Laila Arnesdatter Hopstock, Bente Morseth,1

Bjørge H Hansen, Jostein Steene-Johannessen, Jonas Johansson, Anna Nordström, Pedro F Saint-Maurice, Ola Løvsletten, Tom Wilsgaard, Ulf Ekelund, Jakob Tarp. Activitatea fizică măsurată de dispozitiv, timpul sedentar,

și riscul de mortalitate din toate cauzele: o analiză a datelor individuale ale participanților la patru studii prospective de cohortă. Jurnalul britanic de medicină sportivă (2023). DOI: 10.1136/bjsports-2022-106568

Foto: www.who.int
Foto: www.who.int
Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu