Câte calorii trebuie să mănânci pe zi? Cel mai bun calculator de calorii

Te-ai întrebat vreodată câte calorii trebuie să mănânci pe zi? Unele calculatoare pentru calorii te ajută să afli cât trebuie să consumi zilnic dacă vrei să-ți menții greutatea.

Unele aplicații sunt gândite pentru a te ajuta să pui în greutate. Însă, dacă încerci să slăbești, s-ar putea să ai nevoie de un calculator pentru pierderea greutății. Unul care să răspundă la cea mai importantă întrebare legată de pierderea greutății: „Câte calorii trebuie să mănânci pe zi pentru a slăbi?”

Este simplu să calculezi numărul potrivit de calorii pentru a slăbi, pentru a pune în greutate sau pentru a-ți menține greutatea. Tot ce trebuie să faci este să urmezi acești pași simpli. Atunci vei știi câte calorii trebuie să mănânci zilnic pentru a-ți atinge scopul.

Cum funcționează calculatorul pentru pierderea în greutate?

Powered by YAZIO

Acest calculator îți spune câte calorii ar trebui să mănânci pe zi. Este o procedură simplă, care poate fi distractivă și interesantă, chiar dacă nu încerci să îți modifici greutatea.

Cum funcționează un contor pentru calorii? După ce introduci datele, folosește o formulă numită „ecuația Mifflin St. Jeor” pentru a-ți calcula rata metabolică de repaus. Este vorba de numărul de calorii de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa atunci când se odihnește.

Apoi, pe baza informațiilor privitoare la stilul tău de viață, calculatorul adaugă numărul de calorii de care corpul tău are nevoie pentru activitățile zilnice. În final, calculatorul îți arată care este numărul de calorii de care ai nevoie pentru a pune în greutate sau scade din numărul caloriilor pentru a te ajuta să slăbești.

Însă ce se întâmplă dacă vrei ca greutatea ta să rămână aceeași? Calculatorul poate să-și dea seama câte calorii ar trebui să mănânci pe zi ca să-ți păstrezi greutatea. Această informație este de mare ajutor pentru multe persoane care încearcă să mănânce sănătos.

Dacă ai o greutate sănătoasă și vrei să o menții, ar trebui să te asiguri că nu mănânci prea mult sau prea puțin. Pentru unii adulți, asta înseamnă să aibă o dietă în care să consume circa 2.000 de calorii. Acesta este numărul care se află pe eticheta cu informații despre nutriție.

Însă mulți oameni sunt mai mari sau mai mici decât media sau sunt mai mult sau mai puțin activi decât este normal și au nevoi calorice diferite.

Vei putea afla în sfârșit câte calorii trebuie să mănânci pe zi

Ca să folosești calculatorul de calorii, va trebui să oferi niște detalii despre vârsta, sexul, înălțimea și greutatea ta ca să afli numărul corect. Calculatorul cere astfel de date fiindcă acești factori influențează rata metabolică sau numărul de calorii de care are nevoie corpul tău pentru a funcționa.

În general, bărbații au nevoie de mai multe calorii decât femeile. Corpurile mai mari au nevoie de mai multe calorii decât corpurile mici și adulții tineri au nevoie de mai multe calorii decât adulții mai înaintați în vârstă. De asemenea, va trebui să oferi informații referitoare la câtă activitate fizică desfășori.

Dacă ești o persoană mai activă pe timp de zi, vei avea nevoie de mai mult combustibil (sub formă de calorii). Încearcă să fii cât mai sincer cu putință în ceea ce privește exercițiile și activitatea ta fizică zilnică. Dacă nu introduci numerele exacte, nu vei obține un rezultat precis.

Dacă nu știi cu precizie cât de activ ești de-a lungul zilei, ține un jurnal de activități timp de o săptămână sau consultă datele din aplicația ta de de fitness ca să obții o estimare rapidă.

Apoi ți se va cere să introduci date privitoare la scopurile tale. Este important să fii realist în timpul acestui pas. Poate că îți dorești să ajungi la o greutate diferită decât greutatea „ideală” sau „perfectă”. De exemplu, poate că vrei să ajungi la greutatea de 54.5 kilograme.

Însă, dacă te-ai luptat cu greutatea ta în cea mai mare parte a vieții tale și nu ai cântărit niciodată mai puțin de 68 de kilograme, atunci scopul de a ajunge la 54.5 kilograme s-ar putea să nu fie unul realist, deocamdată.

Încearcă să îți stabilești un țel la care crezi că poți ajunge. Odată ce ai ajuns la el, poți să stabilești unul nou. În cele din urmă, vei avea opțiunea de a alege o dată până la care ai dori să îți atingi scopul.

  • Dacă încerci să slăbești, un ritm potrivit de pierdere a greutății este de 250 de grame – 1 kilogram pe săptămână.
  • Dacă încerci să câștigi în greutate, ar fi indicat să crești în greutate cu aproximativ 0.5 kilograme pe săptămână.

Câte calorii trebuie să mănânci pe zi ca să ajungi la greutatea dorită

Câte calorii trebuie să mănânci pe zi

După ce ai încheiat procesul de calculare a caloriilor, vei obține un obiectiv caloric zilnic. Acesta este numărul de calorii pe care ar trebui să-l consumi în fiecare zi pentru a ajunge la greutatea visată în perioada de timp dorită.

Dacă încerci să câștigi în greutate, obiectivul tău caloric zilnic va include un surplus de calorii. Însă, dacă scopul tău este să pierzi în greutate, atunci când se calculează numărul final este luat în considerare un deficit caloric.

Un deficit caloric este doar o insuficiență a energiei. Când creezi un deficit caloric, îți privezi corpul de combustibilul de care are nevoie ca să funcționeze. Prin urmare, corpul tău arde grăsimea înmagazinată (greutatea în exces) ca să-și procure combustibil.

Un deficit caloric apare atunci când reduci numărul de calorii, consumând o cantitate de mâncare mai mică decât cea de care are nevoie corpul tău, sau când arzi caloriile în exces prin intermediul activității fizice. De asemenea, poți combina dieta și exercițiile fizice pentru a crea un deficit caloric.

Dacă renunți la și mai multe calorii, vei slăbi mai repede. Însă nu este recomandat sau practic să renunți la prea multe calorii. Dietele cu conținut caloric foarte scăzut (mai puțin de 800-1.000 de calorii pe zi) pot avea efect de bumerang și ar trebui urmate numai sub supraveghere medicală.

Sună complicat? Să ilustrăm printr-un exemplu!

Câte calorii trebuie să mănânci pe zi

Să spunem că ești o femeie sedentară. Asta înseamnă că nu faci exerciții în mod regulat. Calculatorul de pierdere în greutate ar putea să indice faptul că trebuie să mănânci 1.200 de calorii pe zi ca să slăbești. Însă nu te simți în stare să renunți la destulă mâncare din dieta ta pentru a ajunge la acel număr.

Nu trebuie să-ți faci griji! Poți pur și simplu să adaugi exerciții fizice la rutina ta zilnică pentru a ajunge la acest număr de calorii. Iată câteva modalități prin care ai putea face ca această metodă să funcționeze:

  • Mănâncă 1.300 de calorii (adică cu 100 mai multe) în fiecare zi și adaugă o scurtă plimbare de seară la rutina ta zilnică pentru a arde cele 700 de calorii în plus în fiecare săptămână.
  • Mănâncă 1.400 de calorii (adică cu 200 mai multe) în fiecare zi și adaugă ședințe de exerciții la programul tău de două ori pe săptămână și trei plimbări de câte 30 de minute în timpul săptămânii pentru a arde săptămânal cele 1.400 de calorii în plus.
  • Mănâncă 1.500 (adică cu 300 mai multe) de calorii în fiecare zi și adaugă 45 de minute de exerciții cu o intensitate variind între moderat și viguros la programul tău zilnic pentru a arde cele 2.100 de calorii în plus în fiecare săptămână.

În cazul fiecăruia dintre aceste scenarii, ai adăugat calorii la porția ta zilnică de mâncare, însă ai ars și mai multe calorii prin intermediul exercițiilor pentru a menține deficitul caloric corespunzător pentru pierderea în greutate.

Dacă vrei să slăbești mai repede, trebuie să adaugi exercițiile la rutina ta zilnică fără să adaugi calorii la dieta ta zilnică.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu