Te întrebi cum să scapi de oboseala cronică și anxietate? Mulți oameni se plâng că suferă de aceste probleme. Atunci când te copleșește stresul, s-ar putea să simți că nu ai deloc energie, să te confrunți cu extenuarea fizică sau psihică și cu lipsa totală de motivație.
Dacă vrei să știi cum să scapi de oboseala cronică, trebuie să înțelegi că sursele problemei pot fi medicale sau non-medicale. Acestea includ dieta și obiceiurile alimentare și stilul de viață.
Unii factori comuni care pot contribui la anxietate sunt stresul, depresia, anemia, diabetul, sarcina, hrănirea la sân a sugarului, lipsa de somn, malnutriția, obezitatea și exercițiile fizice în exces. Consumul în exces de cafeină, prea mult alcool și consumul de mâncare de tip junk food îți pot afecta, de asemenea, nivelul de energie.
Iată cum să scapi de oboseala cronică
Toate acestea pot avea un impact negativ asupra performanței tale la locul de muncă, asupra vieții de familie și asupra relațiilor sociale. Dar dacă oboseala cronică este legată de probleme minore, ea poate fi îndepărtată cu ușurință printr-un stil de viață mai inteligent. De asemenea, trebuie să faci câteva alegeri sănătoase în fiecare zi.
Poți scăpa de oboseala cronică din viața ta și să duci o viață plină de energie.
1. Cum să scapi de oboseala cronică – Obișnuiește-te să iei micul dejun
Luatul micului dejun este un obicei sănătos. Când sari peste micul dejun, te poți simți obosită în mijlocul dimineții. Dacă stai prea mult fără mâncare, nivelurile de zahăr din sânge scad. Acest lucru îți afectează energia.
Dar nu este o idee bună să mănânci orice la micul dejun. Trebuie să alegi mâncarea potrivită, inclusiv mâncare care dă un impuls metabolismului tău și îi oferă corpului tău energie.
O opțiune bună pentru micul dejun este un bol mare de ovăz cu niște fructe și nuci. Acesta îți va oferi fibre și chiar și puține proteine. În plus, acest fel de mâncare este bun pentru persoanele care au parte de urcări și coborâri bruște ale zahărului din sânge.
Acestea pot apărea din cauza consumării altor cereale procesate pentru micul dejun.O opțiune bună este micul dejun bogat în carbohidrați, cum ar fi cel bazat pe cereale sau pâine integrală.
2. Bea mai multă apă
Faptul că e hidratezi îți va da mai multă energie și te va ajuta să lupți cu oboseala. În funcție de vârstă, corpul tău este compus din între 50% și 70% apă. Apa este importantă pentru funcționarea optimă a organelor. Când corpul e deshidratat, aceasta poate să îți afecteze nivelurile de energie, precum și funcționarea creierului și dispoziția.
Chiar și o deshidratare ușoară are un impact negativ asupra nivelurilor tale de energie. Când nu bei destulă apă, tensiune arterială scade și fluxul de oxigen către creier scade. Acestea te pot face să te simți obosită.
Pentru a rămâne hidratată, asigură-te că bei între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi. Totuși, s-ar putea să ai nevoie de și mai multă apă, în funcție de vreme, de nivelul de activitate și de vârstă.
3. Mănâncă feluri de mâncare care îți conferă energie
Pentru a avea energie ziua întreagă, trebuie să consumi mâncarea potrivită. Mâncarea pe care o mănânci are un impact direct asupra nivelului tău de energie. Include mai multe fructe și legume în dieta ta. Cu cât e mai proaspătă mâncarea, cu atât mai multe nutrimente vor ajunge în corpul tău.
Carnea ușoară (puiul, curcanul și peștele) va oferi corpului tău proteine de calitate. Peștele, care este bogat în acizi grași omega 3, este de asemenea benefic. Mai ales somonul și tonul. De asemenea, include nuci și semințe în dieta ta pentru a combate oboseala și pentru a lupta cu foamea.
Dacă nu obții tot ce trebuie din mâncare, gândește-te să iei un supliment. Vorbește cu doctorul tău înainte de a lua suplimente nutritive. De asemenea, trebuie să ai niște obiceiuri alimentare corecte. Consumă câteva mese cu porții mici de-a lungul zilei. Aceasta în loc de a lua două sau trei mese mari.
4. Cum să scapi de oboseala cronică – Dormi bine
Asigură-te că dormi corespunzător. Acest lucru poate ajuta mult la combaterea oboselii. De asemenea, vei avea energie pe toată durata zilei. Lipsa somnului este una dintre principalele cauze ale oboselii din timpul zilei. Adulții au nevoie de 8 ore de somn bun pe noapte. Oricât de ocupată ai fi, trebuie să ai parte de odihnă și de somn.
Pentru a te asigura că dormi cât trebuie, pune-te la somn și trezește-te dimineața la aceleași ore, în fiecare zi. De asemenea, evită să dormi mult în timpul zilei și bucură-te de o baie caldă sau de un duș înainte de culcare.
5. Cum să scapi de oboseala cronică – Fă exerciții fizice
Oamenii care au un stil de viață sedentar se simt adeseori lipsiți de energie. Așa că începe să faci exerciții în mod regulat, cum ar fi mersul în pas vioi sau ciclismul pentru a-ți crește nivelurile de energie.
Exercițiile fizice îmbunătățesc eficiența inimii tale, a plămânilor și a mușchilor. Ele îmbunătățesc și dispoziția, mulțumită endorfinelor eliberate în corp. O dispoziție întunecată contribuie la apariția oboselii.
6. Renunță la cafeină
Consumul de prea multă cafea sau băuturi ce conțin cafeină îți poate afecta negativ nivelurile de energie și te poate face să te simți obosită. Pentru mulți oameni, o cană de cafea pare să le îmbunătățească dispoziția și funcționarea creierului. Dar adevărul este că asta îți crește tensiunea și pulsul.
Prea multă cafea îți poate afecta glandele suprarenale (numite și adrenale), ceea ce te va face să te simți obosită și lipsită de entuziasm. De asemenea, consumul excesiv de cafea are un efect de deshidratare asupra corpului tău. Așa că, dacă ai obiceiul de a bea prea multă cafea, este timpul să reduci cantitatea pe care o consumi de-a lungul zilei. Două cești de cafea pe zi sunt de ajuns.
7. Cum să scapi de oboseala cronică – Controlează-ți nivelul de stres
Stresul are un impact negativ asupra sănătății tale, precum și asupra nivelurilor de energie. Când duci o viață stresantă, aceasta înseamnă că te lupți din greu ca să te concentrezi și investești mai multă energie pentru a îndeplini o sarcină.
Aceasta poate avea un impact negativ asupra sănătății tale fizice și psihice. Din cauza stresului, nu te poți bucura de un somn odihnitor. Astfel, te simți obosită chiar și după un somn de o noapte întreagă. În plus, stresul duce la pierderea poftei de mâncare, care este importantă pentru nivelurile tale de energie.
Dacă ești stresată, încearcă să practici exerciții de respirație adâncă pentru a-ți relaxa mintea și corpul. Ascultatul muzicii și investirea timpului într-un hobby pot, de asemenea, să ajute la reducerea stresului și la creșterea nivelelor de energie.
8. Pierde din greutate
Dacă corpul tău are greutate în exces, acest lucru poate fi extenuant și s-ar putea să te simți obosit tot timpul. Greutatea în plus pune presiune pe inima ta, ceea ce te poate face să te simți și mai obosită.
Mai mult, obezitatea poate cauza un somn fără odihnă în timpul nopții. Ea poate să ducă la somnolență și energie scăzută în timpul zilei. În plus, persoanelor supraponderale li se pare greu să se miște și duc un stil de viață sedentar.
Dacă ești supraponderală, fă pașii necesari pentru slăbire rapidă. De îndată ce vei slăbi câteva kilograme, te vei simți mult mai plin de energie. Pentru a pierde din greutate, strategia recomandată este să reduci mărimea porțiilor, să mănânci mese echilibrate și să-ți crești nivelul de activitate fizică.
9. Cum să scapi de oboseala cronică – Meditează
Fă-ți timp pentru relaxare. Încearcă să meditezi, acest lucru te va ajuta să combați oboseala și îți va da mai multă energie. Meditația te ajută să devii mai conștientă de sufletul tău, precum și de mediul înconjurător. Atunci când ești atentă la ceva, îi oferi și acelui lucru energie vitală.
Mai mult, concentrarea ta se îndreaptă asupra respirației atunci când meditezi. Aceasta înseamnă că trupul tău primește mai mult oxigen. Oxigenul ajută celulele din corpul tău să redobândească energie. Zece minute de meditație în fiecare zi sunt tot ceea ce îți trebuie pentru a fi energică ziua întreagă.
10. Nu bea prea mult alcool
Când depășești limita, apar diferite probleme de sănătate, inclusiv niveluri scăzute de energie. În primul rând, alcoolul acționează ca un sedativ și te face să te simți moleșit. Dar, în timp, consumul regulat de alcool îți poate afecta calitatea somnului. Acest lucru te va face să te simți mai obosită chiar și după ce ai dormit noaptea întreagă.
Alcoolul are și un efect diuretic. Adică, dacă bei mai mult înainte de culcare, va trebui să te ridici noaptea ca să mergi la baie. Ceea ce îți deranjează din nou somnul. În plus, băuturile alcoolice pot contribui la deshidratare. De aceea, este mai bine să bei moderat sau să eviți complet alcoolul. Pe lângă asta, evită să consumi nicotină și nu lua droguri ilegale.