De ce apar atacurile de panică

Întrebarea De ce apar atacurile de panică? este importantă pentru mulți oameni. Toți cei care suferă de atacuri de panică vor foarte mult să știe de ce apar acestea. Pornind de aici, se pot formula două întrebări importante. Vom răspunde la amândouă în acest articol.

Prima întrebare ar fi Ce anume cauzează un atac de anxietate? Această întrebare este foarte importantă. Odată ce vei ști de ce apar atacurile de panică, vei reuși să te eliberezi de ele.

A doua versiune a acestei întrebări are un sens foarte diferit. Când oamenii întreabă Ce anume cauzează atacurile de panică?, ei nu se referă la un singur episod de atac de panică. Ei vor să știe de ce au această problemă. Oamenii se întreabă adeseori acest lucru, mai ales în momentele în care trec printr-un atac de panică.

Iată de ce apar atacurile de panică

de ce apar atacurile de panica 2_w_compressed

Cum funcționează atacurile de panică

Aici pot fi incluse întrebări cum ar fi:

  • Ce declanșează un atac de panică?
  • De ce atacurile de panică au loc în anumite zile și situații, dar nu în altele?
  • De ce sufăr un atac de panică atunci când merg la aprozar sau când conduc pe autostradă și a doua zi, în aceleași locuri, nu se întâmplă nimic?
  • De ce lucrurile sunt mai ușoare atunci când o persoană care mă sprijină este cu mine?
  • Cum ia sfârșit un atac de panică?

Întrebarea De ce? nu te ajută cu nimic în timpul crizei

Întrebarea De ce? nu este de niciun ajutor în timpul atac. Aceasta, din mai multe motive:

  • Cei mai mulți oameni care își pun această întrebare fac acest lucru cu furie. Ei sunt furioși pe ei înșiși, în loc să caute în mod serios răspunsuri la întrebări.
  • E puțin probabil că vei găsi un răspuns la această întrebare, mai ales în timpul unui atac de panică.
  • Chiar dacă ai găsi răspunsul, acest lucru nu ar opri atacul de panică. Ai fi doar o persoană ceva mai informată care suferă un atac de panică.

Când suferi un atac de panică, întrebarea De ce? are prea puțină valoare. Aceasta, deoarece ea îți atrage atenția de la ceea ce poți să faci pentru tine în acel moment. Există două întrebări care sunt mult mai valoroase în timpul unui atac de panică și trebuie să te folosești de ele ori de câte ori treci printr-o astfel de situație.

Întrebările care te ajută

  1. Ce se întâmplă cu mine acum?
  2. Cum să reacționez la ceea ce mi se întâmplă acum?

Întrebările Ce? și Cum? te pot conduce la reacții potrivite în timpul unui atac de panică. Trebuie să înveți cum „să cooperezi” cu un atac de panică, în loc să reacționezi „împotriva” lui. Astfel, vei învăța cum să procedezi pentru ca aceste întrebări să te ajute. Trebuie să răspunzi atacurilor de panică astfel încât să le calmezi și să le pui capăt.

Dar, ca majoritatea oamenilor care suferă de atacuri de panică, îți vei dori oricum să știi De ce? Iată, deci, o explicație generală a cauzelor atacurilor de panică și a faptului pentru care ele sunt o problemă pentru unii oameni, iar pentru alții nu. Sperăm că vei înțelege destul de bine care este cauza atacurilor de panică. Astfel, vei putea trece de la întrebarea De ce? la întrebările Ce? și Cum?

Cauzele care duc la apariția panicii

de ce apar atacurile de panica 3_w_compressed

  • De ce apar atacurile de panică: Predispoziția genetică

Este aproape sigur că există o predispoziție genetică în cazul atacurilor de panică. Unii oameni se nasc mai predispuși la apariția atacurilor de panică în anumite circumstanțe. Iar alți oamenii nu ar putea să dezvolte un atac de panică nici dacă i-ai plăti. Toți venim pe lume cu o varietate de tendințe înnăscute. Dacă suferi de atacuri de panică, cel mai probabil, te-ai născut cu acestă tendință.

  • De ce apar atacurile de panică: Tendințe anxioase în timpul copilăriei

Un al doilea motiv pentru care oamenii dezvoltă atacuri de panică poate fi găsit în copilăria acestora. Probabil nu au fost crescuți într-o atmosferă care să-i învețe că lumea este un loc sigur, în care ei pot să facă lucrurile care le fac plăcere. Poate că a existat o moarte timpurie în familie, o boală gravă sau o altă problemă serioasă, cum ar fi alcoolismul sau divorțul.

Poate că părinți erau anxioși și prea protectori, ca răspuns la propriile lor probleme de anxietate. Probabil copilul a petrecut prea mult timp și a depus prea mult efort având grijă de alții, încercând prea greu să le facă pe plac altora și simțindu-se responsabil de fericirea altora.

  • De ce apar atacurile de panică: O reacție față de apropierea vârstei adulte

Al treilea motiv pentru care oamenii dezvoltă atacuri de panică este că au trecut adeseori printr-o perioadă de oboseală cronică, stres mare și schimbări dificile în anul dinaintea instalării atacurilor de panică. Poate că a fost vorba de evenimente neplăcute, cum ar fi sentimentul de a fi blocat într-o relație dăunătoare sau o slujbă proastă sau experiența pierderii a unui membru al familiei sau a unui prieten.

Sau poate că au avut loc multe schimbări, care nu erau rele în sine. Dar ele au avut un efect cumulativ stresant asupra persoanei. Astfel, acesteia i s-a părut greu să facă față acestor schimbări. Poate fi vorba de terminarea școlii, schimbarea locurilor de muncă, mariajul, mutatul în altă localitate, cumpărarea/vânzarea unei case, sosirea unui copil etc.

Interesant este faptul că, pentru majoritatea celor care suferă de atacuri de panică, acestea încep de obicei la vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Aceștia sunt anii în care începi să duci o viață independentă. Astfel, este cel mai probabil că vor apărea tot felul de schimbări.

Ce au în comun acești factori

de ce apar atacurile de panica_w_compressed

Ce anume determină instalarea atacurilor de panică în viața cuiva? Predispoziția genetică, experiențe din copilărie care implică anxietate și risc și schimbări dificile atunci când trebuie să devină o persoană independentă.

Acești trei factori au în comun faptul că niciunul dintre ei nu poate fi controlat de tine. Acestea sunt evenimente care apar în cursul unei vieți pentru unii oameni. Factorii care cauzează atacuri de panică nu pot fi controlați de tine.

Deci, nu ai niciun motiv să simți vină, rușine sau să-ți ceri scuze fiindcă ai atacuri de panică. Ele nu sunt rezultatul faptului că ai trăit rău sau al faptului că ai luat hotărâri proaste și nu treci prin ele pentru că ai fi un om prost sau laș.

Atacurile de panică sunt problema ta, dar nu sunt vina ta

Dacă suferi de această afecțiune, atacurile de panică sunt problema ta, pe care poți s-o rezolvi sau nu. Dar nu trebuie să crezi vreodată că atacurile de panică se produc din vina ta.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu