Flatulență: 8 sfaturi pentru a opri gazele urât mirositoare

Există mai multe moduri de a descrie excesul de gaze: gaze, flatulență și balonare.

Deși numele pe care i-l dați poate părea neimportant, faptul de a putea identifica unde încep și unde se termină gazele vă poate ajuta să tratați simptomele dureroase și jenante.

Flatulența, sau bășinile, sunt gaze intestinale care ies din rect. Balonarea este folosită pentru a descrie senzația de exces de gaze intestinale care nu au fost încă eliberate. Gazele care trec prin flatulență sunt cauzate de incapacitatea organismului de a absorbi sau digera anumiți carbohidrați în intestinul subțire. Odată ce aceste alimente nedigerate trec în intestinul subțire, bacteriile le descompun, producând hidrogen, dioxid de carbon și, uneori, metan. Dar acest lucru nu se întâmplă tuturor.

În ceea ce privește factorii care cauzează gazele, există mai mulți vinovați principali:

Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, legumele, fructele, legumele și cerealele integrale Consumul de băuturi carbogazoase Consumul de gumă de mestecat Mâncatul prea repede sau vorbitul în timp ce mestecați, Băutura cu paiul Consumul de îndulcitori artificiali Boli intestinale cronice, cum ar fi diverticulita sau boala inflamatorie intestinală Intoleranțe alimentare, cum ar fi boala celiacă sau intoleranța la lactoză Creșterea excesivă a bacteriilor în intestinul subțire

Este obișnuit să simțiți gaze după ce mâncați și să le eliberați prin flatulență. Este normal să aveți gaze de 13 până la 21 de ori pe zi.

Dar dacă aveți gaze dureroase și flatulență cronică și urât mirositoare, puteți începe să vă jucați de-a detectivul. Încercați să eliminați cauza urmând acești pași.

1. Evitați alimentele cunoscute ca fiind cauza gazelor

O modalitate de a gestiona flatulența este de a mânca mai puțin din aceste alimente bine cunoscute. Cei mai comuni vinovați sunt :

Fructe, cum ar fi merele și perele Legume, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și ceapa Cereale integrale, cum ar fi tărâțele Produse lactate, inclusiv lapte, brânză și înghețată

Aceste produse conțin fibre, zaharuri și amidon care nu sunt ușor de digerat sau de absorbit, ceea ce poate provoca gaze intestinale.

Alimentele care conțin sorbitol, un zahăr natural care se găsește în fructe, se află pe lista alimentelor sensibile pentru unele persoane. Alte persoane sunt deranjate de băuturile carbogazoase și de băuturile din fructe. Dacă observați că aceste alimente vă provoacă gaze în exces, eliminați-le din alimentație sau consumați-le în porții mai mici. Când vine vorba de alimente de evitat, moderația este cheia.

Rețineți că aproape orice aliment sau combinație de alimente poate provoca gaze.

2. Beți înainte de mese

Dacă beți lichide la masă, pierdeți acizii gastrici și nu puteți descompune alimentele la fel de bine. Încercați să beți cu aproximativ 30 de minute înainte de masă pentru a vă ajuta stomacul să digere mai bine.

3. Mâncați și beți încet

Atunci când mâncați sau beți rapid, puteți înghiți mult aer, ceea ce poate provoca gaze. Soluția simplă? Încetinește atunci când mănânci.

4. Luați ajutoare digestive fără prescripție medicală

Enzimele digestive sunt disponibile sub formă de suplimente fără prescripție medicală. Veți ști foarte repede, în câteva săptămâni, dacă acestea fac o diferență. Antiacidele nu vor face mare lucru pentru excesul de gaze

5. Încercați cărbunele activ

Deși cercetările sunt încă limitate, cercetătorii cred că cărbunele activat poate ajuta la reducerea și tratarea excesului de gaze și a balonării. Spre deosebire de cărbunele pe care îl găsiți în grătar sau în șemineu, cărbunele activ este supus unei prelucrări speciale care îl face sigur pentru consumul uman. Odată ce luați cărbune activ (sub formă lichidă sau de pastile), acesta se leagă de lichidul din intestin, ceea ce poate reduce gazele și balonarea și poate crea scaune mai ferme.

Într-un mic studiu publicat în Journal of Ultrasound, 42 de persoane cu antecedente de gaze excesive în intestine au luat 448 de miligrame (mg) de cărbune activat timp de două zile înainte de o examinare medicală și apoi 672 mg în ziua examinării. Cercetătorii au constatat că aceștia au avut o mai bună vizualizare cu ultrasunete a anumitor organe care, în mod normal, ar fi fost obturate de excesul de gaz.

6. Nu faceți plinul de aer

Obiceiuri precum fumatul, mestecatul gumei de mestecat și băutul cu paiul pot face ca stomacul să se umple de aer, ceea ce duce la apariția gazelor.

7. Evitați îndulcitorii artificiali

Sorbitolul și alcoolii de zahăr înrudiți utilizați în multe versiuni de alimente fără zahăr pot, de asemenea, agrava gazele. Sorbitolul este adesea primul ingredient din toate mărcile de gumă de mestecat fără zahăr. Înlocuitorii de zahăr care se găsesc în cafea sau în băuturile răcoritoare populare nu sunt de tipul celor care provoacă gaze. Diferitele îndulcitori la pachet: sucraloză, zaharină, aspartam nu sunt asociate cu efecte gazoase sau laxative.

8. Încearcă plantele pentru ameliorarea gazelor

Unele cercetări sugerează că o serie de plante medicinale pot ajuta la ameliorarea excesului de gaze. De exemplu, un studiu publicat în aprilie 2015 în European Review for Medical and Pharmacological Studies a constatat că ghimbirul ajută la accelerarea digestiei. Acest lucru este util deoarece, dacă stomacul se golește mai repede, gazele se pot deplasa mai repede către intestinul subțire pentru a ușura balonarea și disconfortul.

Un studiu din 2014 publicat în Journal of Clinical Gastroenterology a constatat că uleiul de mentă a îmbunătățit semnificativ durerile abdominale.

Se crede că mușețelul ajută la ameliorarea unei serii de probleme digestive, inclusiv stomacul deranjat, balonarea și gazele intestinale, prin relaxarea mușchilor gastrointestinali și îmbunătățirea digestiei.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu