Ce s-a petrecut în corpul tău în ultimele 24 de ore

Corpul nostru este o mașinărie uimitoare, care îndeplinește în fiecare zi sute de procese complexe, fără ca noi să ne dăm seama. Nimic din ce se întâmplă în corpul uman nu este la voia întâmplării și toate organele sunt proiectate să funcționeze cu precizia unui mecanism elvețian.

Iată câteva dintre procesele prin care a trecut corpul tău în ultimele 24 de ore, care te vor face să îi înțelegi complexitatea.

1. Sistemul respirator

Respiratia

Deși respirația este esențială pentru funcționarea organismului, inspirăm și expirăm în paralel cu multe alte acțiuni, fără să ne oprim și fără să conștientizăm că o facem. În fiecare zi, inspirăm în medie de 20.000 de ori, ceea ce înseamnă o frecvență de aproximativ 16 ori pe minut.

Totuși, noaptea, când respirația noastră devine mai gravă, frecvența scade ușor. Plămânii unui adult pot înmagazina aproximativ 6 litri de aer.

2. Glandele salivare

Glandele salivare produc o cantitate uimitoare de salivă: 1,5 litri pe zi. Dacă aceste glande nu funcționează corect, gura se usucă și se umple de bacterii, iar capacitatea de a digera alimentele este grav afectată.

3. Ochii

Clipim de aproximativ 28.800 de ori pe zi, iar fiecare clipire durează mai puțin de o zecime de secundă. Clipitul este un gest reflex pe care corpul îl face pentru a păstra ochii curați și umezi.

Ochi

Acest proces este extrem de important, având în vedere că 90% din informațiile pe care le receptăm în fiecare zi sunt informații vizuale (apropo de asta, creierul procesează informațiile vizuale într-un timp impresionant: 0,01 secunde).

4. Temperatura corpului

Majoritatea energiei din corpul nostru se eliberează prin căldură. Căldura produsă zilnic de către corpul uman este echivalentă cu cea produsă de 25 de becuri în aceeași perioadă de timp.

5. Vorbirea

Deși putem spune orice vrem, rostim, în medie, 5.000 de cuvinte pe zi. Unele studii au constatat că există, totuși, o diferență între bărbați și femei.

Pragul de 5.000 de cuvinte este atins cel mai adesea de femei, în timp ce mulți bărbați se mulțumesc cu doar 2.000. Dar câte dintre aceste cuvinte sunt cu adevărat importante?

Vorbire

De fapt, numărul cuvintelor importante se situează între 500 și 700. Doar acestea au o valoare reală, fiind informații utile sau răspunsuri precise la întrebările care ni se adresează.

6. Procesul digestiv

Dacă crezi că procesul de digestie începe doar atunci când iei prima îmbucătură, te înșeli. De fapt, organismul începe procesul de digestie cu mult înainte.

În momentul în care mirosim mâncarea, glandele salivare încep să producă cantități excesive de saliva, pentru a pregăti sistemul digestiv pentru acțiune. Procesul de digestie durează între 6 și 8 ore.

7. Procesul de creștere

Chiar și la maturitate creștem, în medie, cu 8 milimetri în fiecare noapte, dar „ne întoarcem” la înălțimea noastră normală a doua zi.

Crestere

8. Rinichii

În fiecare dintre rinichii noștri există aproximativ un milion de microfiltre, lucrează împreună pentru a filtra aproximativ 1,3 litri de sânge pe minut sau aproximativ 1.872 de litri de sânge pe zi. Aceasta, este în ciuda faptului că fiecare rinichi are dimensiunea unui pumn.

9. Inima

Inima noastră pompează, în medie, 7.570 de litri de sânge pe zi. Pentru a ajunge la această performanță incredibilă, inima bate de peste 100.000 de ori pe zi.

10. Pielea

Pielea este cel mai mare organ al nostru și, chiar dacă nu suntem conștienți, ea ne protejează constant, reglând temperatura corpului și prevenind deshidratarea țesuturilor.

Celulele pielii se regeneră în mod constant. Prin acest proces, pielea elimină în fiecare zi milioane de celule moarte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*