Ghid de cumpărături: cum să alegi cel mai sănătos iaurt

Este bogată în proteine, vitamine și minerale esențiale, cum ar fi calciul și zincul. De asemenea, conține probiotice, care sunt benefice pentru sănătatea intestinală. Cu toate acestea, nu toate iaurturile sunt create la fel. Există multe tipuri de iaurt disponibile pe piață, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje.

Beneficiile iaurtului pentru sănătate

Iaurtul este un aliment bogat în mod natural în proteine și poate furniza până la 45% din aportul zilnic recomandat de calciu. Este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea tensiunii din vasele de sânge și poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Toate iaurturile, fie că sunt pe bază de lapte sau nu, conțin probiotice ca parte a procesului de fermentare. Aceste bacterii benefice pot ajuta la menținerea sau la restabilirea microorganismelor sănătoase din tractul digestiv și joacă un rol esențial în răspunsul imunitar al organismului dumneavoastră.

Încorporarea regulată a iaurtului în alimentația dumneavoastră vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate sănătoasă. O analiză sistematică a 22 de studii a constatat că consumul de iaurt a fost asociat cu o greutate corporală mai mică, cu o creștere mai mică în greutate în timp și cu o talie mai mică în comparație cu persoanele care nu consumau iaurt.

Cum să alegi un iaurt sănătos

Înainte de a alege un iaurt, este important să citiți eticheta. Deși etichetarea probioticelor poate fi confuză, puteți căuta întotdeauna sigiliul „Culturi vii și active”, care indică faptul că iaurturile pe bază de lapte conțin 100 de milioane sau mai multe culturi pe gram.

De asemenea, este important să aveți grijă la zaharurile adăugate. Iaurtul conține în mod natural între 5 și 10 g de zahăr pe cană sub formă de lactoză, dar multe companii adaugă mai mult zahăr, în special în iaurturile aromatizate sau în varietățile cu conținut scăzut de grăsimi.

Iaurtul tradițional se obține prin introducerea de „culturi vii”, sau bacterii, în lapte, astfel încât acestea să poată transforma lactoza, sau zaharurile, în acid lactic. Acesta nu este filtrat și poate fi obținut din lapte degresat, 2% sau integral.

Iaurtul grecesc se obține prin filtrarea iaurtului tradițional pentru a elimina zerul, ceea ce îl face mai gros și concentrează anumiți nutrienți. Iaurtul grecesc conține, în general, de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit.

Cunoscut și sub numele de skyr, acest produs lactat fermentat tradițional islandez se află undeva între brânză și iaurt. Este mai filtrat, deci este mai gros și chiar mai bogat în proteine decât iaurtul grecesc.

Acest iaurt nefiltrat tinde să fie cremos, dar nu gros, și bogat, ca un desert bogat în proteine.

Acest tip de iaurt se obține folosind o tehnică cunoscută sub numele de „pot set”, în care laptele integral și culturile vii sunt combinate în vase individuale și lăsate să fermenteze timp de până la opt ore.

Iaurt fără lapte

Iaurtul vegan poate părea sănătos, dar profilul său nutrițional poate varia considerabil în funcție de faptul că este făcut din soia, lapte de ovăz, lapte de cocos sau alte baze.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu