Cafeaua este o băutură consumată pe scară largă în special în Occident și este cunoscută ca având numeroase beneficii pentru sănătate. Cei care o beau tind să o facă zilnic, ca un obicei, astfel încât organismul să se obișnuiască oarecum cu efectele sale.
Nu trebuie neglijat faptul că această băutură conține cofeină și, prin urmare, are proprietăți psihoactive. Nu este o componentă deosebit de nocivă pentru organism, dar în anumite cantități poate avea diferite consecințe negative.
Sindromul de sevraj
De fapt, cofeina este o substanță care dă dependentă, ceea ce poate provoca simptome ale unui anumit sindrom de sevraj atunci când încetează consumul, după cum relatează Healthline. Tocmai acest lucru este ceea ce experimentează un băutor obișnuit de cafea dacă încetează brusc să mai consume „licoarea neagră”.
Semnul cel mai frecvent raportat sunt durerile de cap. Acest lucru are o explicație destul de simplă: cofeina este un vasodilatator, deci reduce fluxul sanguin către creier și crește tensiunea arterială. Atunci când este retras brusc, acesta provoacă o creștere a fluxului sanguin, care este cauza acestui simptom enervant. Din fericire, acest lucru este temporar și va dispărea în timp.
Următorul lucru pe care l-ați putea observa este o creștere a oboselii, așa cum v-ați putea imagina, având în vedere că mulți oameni beau cafea pentru a combate oboseala.
Cofeina blochează receptorii pentru adenozină, un neurotransmițător care semnalează corpului nostru că suntem obosiți; în lipsa cofeinei, adenozina disponibilă se leagă din nou de receptorii săi, provocând această senzație, energie scăzută și dificultăți de concentrare.
În egală măsură, atât dependența fizică, cât și cea psihică îi pot determina pe unii oameni să experimenteze chiar anxietate, iritabilitate și simptome depresive dacă se opresc brusc din consumul de cafea.
Schimbări după câteva zile
Aceste efecte, totuși, vor dispărea în cele din urmă în timp, de obicei după o săptămână. Ulterior, este posibil să se observe unele efecte pozitive minore ale renunțării la consumul de cafea.
De exemplu, este obișnuit ca atenția să rămână mai stabilă pe parcursul zilei, în loc să fie mai mare dimineața și să scadă, deoarece nu este la fel de dependentă de aportul de cofeină al organismului.
De asemenea, datorită proprietăților stimulante ale băuturii, este obișnuit ca renunțarea să îmbunătățească calitatea somnului, reducând de fapt oboseala în timpul stării de veghe.
În cele din urmă, cafeaua este foarte diuretică, așa că persoanele care nu o mai consumă vor observa și urinări mai puțin frecvente.