Oamenii care adauga sare in mancare la masa au un risc de cancer mai crescut cu 40%

Un studiu recent publicat în Gastric Cancer Journal a examinat peste 500.000 de persoane din Marea Britanie, excluzându-i pe cei cu cancer sau cu probleme renale. Cercetătorii au descoperit că cei care adăugau frecvent sare la mesele lor aveau o șansă cu 41% mai mare de a dezvolta cancer de stomac, comparativ cu cei care foloseau rar sare.

Cancerul de stomac este al cincilea cel mai răspândit cancer la nivel global, fiind mai frecvent întâlnit în Asia de Est, Europa de Est, America de Sud și America Centrală decât în țările occidentale precum Statele Unite.

Studiul a evidențiat faptul că ratele ridicate de cancer de stomac în rândul populațiilor asiatice sunt legate de o dietă bogată în sare, pește sărat, alimente murate și carne procesată.

Cu toate acestea, autorii studiului au remarcat limitări, cum ar fi numărul insuficient de cazuri pentru a analiza diverși factori precum vârsta, sexul, etnia, infecțiile, stilul de viață sau fumatul. Consumul de alimente cu un conținut ridicat de sare crește riscul de cancer de stomac și alte afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare.

Alimentele procesate pot conține zilnic peste 3.400 mg de sodiu, depășind doza de 2.300 mg recomandată de Centrele americane pentru controlul bolilor. Persoanele cu risc ridicat de cancer de stomac pot depista boala printr-o endoscopie. Deoarece cancerul de stomac nu este adesea diagnosticat la timp, prevenția este crucială.

Pentru a reduce riscul, concentrați-vă pe reducerea la minimum a alimentelor procesate bogate în sodiu și zahăr rafinat și optați pentru o dietă bogată în fibre, proteine de calitate și grăsimi din surse precum fructe, legume, carne slabă, pește, nuci, semințe și avocado.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu