În Spania, „măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu nu se face întotdeauna în condiții adecvate”. Iată cât de categorici sunt experții Societății spaniole a medicilor generaliști și de familie (SEMG). Consecința directă a faptului că nu o facem cum trebuie sunt cifrele de pe ecranul tensiometrului nostru care duc la supraestimarea tensiunii arteriale (TA), la supradiagnosticarea și la un tratament excesiv al hipertensiunii arteriale la pacienți care probabil nu corespunde realității.
Ceea ce medicii din cadrul Grupului de lucru SEMG pentru diabet și boli cardiovasculare numesc măsurarea clinică standardizată a tensiunii arteriale trebuie să respecte orientări simple, dar esențiale, care includ pregătirea pacientului, caracteristicile specifice ale echipamentului, procedura de măsurare în sine, precum și modul și frecvența cu care sunt înregistrate valorile tensiunii arteriale.
Măsurarea tensiunii arteriale, în cabinetul medicului sau la domiciliu?
Cea mai bună metodă, după cum explică experții SEMG, este întotdeauna măsurarea de către un profesionist din centrul de sănătate: „Măsurarea tensiunii arteriale în cadrul consultației convenționale sau standard este cea mai bine studiată metodă de evaluare a tensiunii arteriale și cea prin care au fost stabilite pragurile TA pentru diagnosticul hipertensiunii arteriale, clasificarea TA, rolul TA ca factor de risc cardiovascular, efectul protector al tratamentului antihipertensiv și obiectivele intervențiilor terapeutice”.
Cu toate acestea, nu putem fi la centrul de sănătate toată ziua, făcând măsurători la diferite ore și la intervale mai mult sau mai puțin regulate. Acesta este motivul pentru care proliferarea dispozitivelor de acasă poate contribui la monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale. „Automăsurarea tensiunii arteriale (SMBP) de către pacient la domiciliu ar trebui, de asemenea, să se realizeze în condiții optime. În acest scop, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să îl instruiască pe pacient, astfel încât cifrele obținute să fie cele reale”. Vom explica în continuare în ce constau aceste instrucțiuni profesionale.
Cum să măsurați corect tensiunea arterială la domiciliu?
În primul rând, pacienții trebuie să aleagă un mediu liniștit, fără zgomot și cu o temperatură plăcută. Ei trebuie să fie calmi și să evite consumul de cafea, alcool, tutun sau orice tip de mâncare înainte. Nu este recomandabil să fi făcut exerciții fizice cu 30 de minute înainte de administrare. Vezica urinară trebuie să fie goală.
A doua indicație dată de medicii din cadrul Societății spaniole a medicilor generaliști și de familie se referă la postură. Pacientul trebuie să stea confortabil pe un scaun cu spătar, cu spatele bine sprijinit și fără a încrucișa picioarele. Este important să se odihnească timp de cinci minute înainte de efectuarea măsurătorii, iar manșeta trebuie plasată pe brațul indicat de centrul de sănătate, care este cel corect pentru noi.
În ceea ce privește poziția brațului, acesta ar trebui să fie întins, fără nici un fel de îmbrăcăminte care să îl strângă, la nivelul inimii și așezat pe o suprafață stabilă (în general și de preferință o masă). Manșeta de „umflare” trebuie plasată în poziția corectă, la aproximativ 2-3 centimetri deasupra părții flexoare a cotului. Este interzis să se vorbească sau să se miște brațul în timp ce se face măsurarea.
Cât de des ar trebui să-mi măsor tensiunea arterială acasă?
Pentru ca monitorizarea unui pacient cu hipertensiune arterială să fie cu adevărat utilă și precisă, medicii recomandă efectuarea a cel puțin două măsurători sau citiri cu un dispozitiv automat validat, dimineața și înainte de a lua medicamentul corespunzător în fiecare caz. De asemenea, seara, se recomandă minimum două citiri înainte de a lua medicamente.
Între o măsurătoare și alta trebuie să treacă cel puțin 30 de secunde sau, mai bine, un minut. Timpul ideal pentru a obține o medie care să ofere informații valoroase cu ajutorul cărora medicul să poată lua decizii a fost stabilit la 7 zile, și niciodată mai puțin de 3 zile, deoarece acestea nu sunt reprezentative. La fiecare citire, pacientul trebuie să noteze data și ora exactă a măsurătorii, pentru a putea raporta în detaliu monitorizarea sa, odată ce și-a făcut o programare la personalul medical.
Francisco, O. S. (n. d.). SEMG îndeamnă la măsurarea corectă a tensiunii arteriale pentru a evita tratamentul excesiv al hipertensiunii. https://www.semg.es/index.php/noticias/item/1003-noticias-20230929