Studiu: apartenența la această grupă de sânge crește riscul de accident vascular cerebral: Sunteți din această grupă?

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care poate duce la invaliditate pe viață, iar riscul de accident vascular cerebral poate crește în funcție de anumiți factori. Un studiu recent a constatat că persoanele cu sânge de tip A pot avea un risc mai mare de accident vascular cerebral precoce. Unii factori, cum ar fi grupa de sânge, nu pot fi schimbați, dar oamenii pot face eforturi pentru a schimba alți factori de risc de accident vascular cerebral pentru a-și reduce șansele de a avea unul. Accidentele vasculare cerebrale sunt urgențe medicale care deteriorează țesutul cerebral. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de accident vascular cerebral este accidentul vascular cerebral ischemic, în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă.

Un studiu recent publicat în Neurology a constatat că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani decât persoanele cu grupa sanguină O. Cu toate acestea, oamenii pot încerca să reducă riscul de accident vascular cerebral prin controlul factorilor de risc modificabili, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Cât de grave sunt accidentele vasculare cerebrale?

Un accident vascular cerebral este un eveniment specific care deteriorează creierul sau provoacă moartea țesutului cerebral. Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este accidentul vascular cerebral ischemic. Accidentele vasculare cerebrale ischemice apar atunci când ceva, cum ar fi un cheag de sânge, blochează alimentarea cu sânge a creierului. Fără o alimentare adecvată cu sânge, creierul nu poate primi oxigenul de care are nevoie, iar celulele cerebrale mor din cauza lipsei de oxigen. Creierul controlează restul corpului, așa că afectarea acestuia poate avea consecințe pe termen lungSursa de încredere. De exemplu, oamenii pot suferi pierderi de memorie, orbire sau probleme de comunicare după un accident vascular cerebral. De asemenea, ei pot suferi paralizie pe partea corpului opusă părții creierului afectate de accidentul vascular cerebral. Identificarea factorilor de risc de accident vascular cerebral poate contribui la creșterea gradului de conștientizare și, sperăm, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Grupele de sânge care influențează riscul de accident vascular cerebral

Anumiți factori cresc riscul de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, există factori de risc pe care este puțin probabil ca experții să îi fi identificat și factori de risc care nu sunt pe deplin înțeleși. Un domeniu de interes este modul în care grupa sanguină poate crește riscul de accident vascular cerebral. În acest studiu, experții au examinat grupa de sânge și asocierea acesteia cu riscul de accident vascular cerebral ischemic precoce. Accidentele vasculare cerebrale cu debut precoce sunt accidente vasculare cerebrale care apar la persoanele înainte de vârsta de șaizeci de ani. Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a studiilor de asociere la nivel de genom. Aceștia au inclus cercetări din 48 de studii, analizând în cele din urmă date de la 16.730 de cazuri de accident vascular cerebral și 599.237 de participanți de control fără accident vascular cerebral. Incluzând totul în analiză, cea mai puternică asociere pentru riscul de accident vascular cerebral a fost legată de grupele de sânge A și O.

Studiul a constatat că persoanele cu grupa sanguină A erau cele mai expuse riscului de accident vascular cerebral precoce. Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral au fost, de asemenea, mai predispuse să aibă grupa de sânge B, comparativ cu grupul de control. În schimb, persoanele cu grupa de sânge O au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral, inclusiv de accident vascular cerebral cu debut precoce. Acest risc de accident vascular cerebral ar putea fi legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge la persoanele cu grupa sanguină A.

Cercetătorii explică într-un comunicat de presă:

„Am comparat diferențele genetice dintre 16.730 de adulți tineri cu accident vascular cerebral ischemic și aproximativ 600.000 de controale fără accident vascular cerebral și am descoperit diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește frecvența variantelor genetice care codifică grupul sanguin ABO. Mai exact, cazurile au avut mai multe șanse decât martorii să aibă variante care codifică pentru grupa de sânge A și mai puține șanse să aibă variante care codifică pentru grupa de sânge O […]”.

Rezultatele indică faptul că grupele de sânge pot marca o susceptibilitate crescută la accident vascular cerebral precoce, posibil prin creșterea susceptibilității la tromboză. „Am constatat că grupele de sânge A și O au fost, de asemenea, mai puternic asociate cu apariția timpurie decât cu apariția târzie a tromboembolismului venos (TEV), o altă afecțiune pro-trombotică. În schimb, riscul genetic de TEV a fost, de asemenea, mai puternic asociat cu debutul precoce al accidentului vascular cerebral decât cu debutul tardiv.”

Limitele studiului

Acest studiu a fost limitat din mai multe puncte de vedere. În primul rând, studiul a inclus în principal participanți de origine europeană. Acest lucru înseamnă că este necesară o monitorizare mai diversificată. De asemenea, studiul nu a putut determina cauza acestei legături dintre grupele de sânge și accidentul vascular cerebral, astfel încât colectarea ulterioară de date se poate concentra mai degrabă pe factorii cauzali decât pe asociații.

Cum să vă reduceți riscul de accident vascular cerebral

Deși nu vă puteți schimba grupa de sânge, există alți factori de risc pentru accidentul vascular cerebral pe care îi puteți controla pentru a vă reduce riscul. De exemplu, tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat, colesterolul ridicat, fumatul și obezitatea sunt toți factori de risc pentru accidentul vascular cerebral. Oamenii pot lua măsuri pentru a modifica acești factori de risc și astfel își pot reduce riscul de accident vascular cerebral, chiar dacă au o grupă de sânge care poate fi mai susceptibilă la accident vascular cerebral.

De exemplu, oamenii pot urma recomandările privind o dietă sănătoasă și pot face exerciții fizice în mod regulat pentru a contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Oamenii pot fi în strânsă legătură cu medicul lor și cu alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a se împinge spre un stil de viață sănătos și pentru a aborda eventualele probleme de sănătate.

Modificări ale stilului de viață

Anumite strategii de prevenire a primelor accidente vasculare cerebrale și de reducere a riscului de recidivă. Până la 80% dintre accidentele vasculare cerebrale „ar putea fi prevenite prin următoarele modificări ale stilului de viață:

– Renunțarea la fumat

– Pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, efectuați și înregistrați măsurătorile zilnice folosind un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu.

– Adoptați o dietă de tip mediteranean, bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și nuci.

– Faceți exerciții fizice în mod regulat, sub orice formă, chiar dacă la început sunt doar 10 minute pe zi.

– Cunoașteți nivelul colesterolului

– să fie consecvenți în menținerea acestor intervenții privind stilul de viață sănătos.

Acest studiu se adaugă la ansamblul de cunoștințe privind factorii de risc nemodificabili pentru bolile cerebrovasculare. Intervențiile privind stilul de viață sănătos pot avea o contribuție majoră la prevenirea apariției sau progresiei bolilor cerebrovasculare. Începeți devreme. 10-15% dintre accidentele vasculare cerebrale apar la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu