Foarte mulți oameni au carii, ceea ce sugerează faptul că igiena orală corespunzătoare este pur și simplu ignorată. Cu toții știm foarte bine că trebuie să avem mai multă grijă de dinții noștri, însă este deconcertant să vedem că există atâtea mituri despre igiena orală – internetul este plin de ele.
Oamenii par a perpetua aceste mituri fără să deranjeze și să cerceteze chestiunea. Așa că, pentru a lupta cu toate aceste informații false, îți prezentăm nouă dintre cele mai comune prejudecăți cu privire la igiena orală, în speranța că le vom spulbera odată pentru totdeauna.
„Ai nevoie de ultima pastă de dinți apărută pe piață la un preț piperat pentru a-ți menține dantura curată”
Companiile cheltuiesc sume enorme pe marketing, așa că s-a făcut mult zgomot în jurul mărcilor de pastă de dinți. Însă toate discuțiile legate de „tehnologia de albire a dinților” și alte astfel de invenții nu sunt altceva decât niște strategii de marketing.
Există mai multe ingrediente de bază care fac pasta de dinți să funcționeze. De exemplu fluorura, carbonatul de calciu sau de magneziu, glicerolul sau glicolul, detergenții precum sulfatul de sodiu și agenții de îngroșare.
Cele mai multe paste de dinți cu preț rezonabil acoperă toate necesitățile de bază, așa că nu este nevoie să cheltuiești o avere ca să ai dinții curați, albi și sănătoși.
Mit despre igiena orală: „Tratamentele dentare sunt dureroase și inconfortabile”
Mulți oameni au o frică irațională de dentist și asociază vizitele la stomatolog cu durerea și disconfortul. Însă nu mai trăim în secolul XVIII și niciun dentist nu o să încerce să-ți extragă dintele în timp ce alte trei persoane te țin imobilizat.
Anestezicele moderne le permit dentiștilor să desfășoare proceduri complexe, fără ca pacientul să simtă vreo durere. În privința confortului, scaunul dentistului este unul dintre cele mai confortabile scaune pe care te vei așeza vreodată.
„Ar trebui să mergi la dentist numai dacă identifici o problemă.”
Dacă motto-ul tău legat de igiena orală este „nu te lega la cap dacă nu te doare”, poate că ar fi momentul să îți reevaluezi strategia. Doar fiindcă nu ai dureri sau nu sesizezi probleme evidente, nu înseamnă că nu ar trebui să mergi la dentist.
S-ar putea ca mai multe probleme dentare să se dezvolte încet și să-ți creeze probleme în viitor, așa că programarea unor vizite anuale sau bianuale la dentist ar fi o idee foarte bună.
„După ce dentistul ți-a reparat dantura, nu mai trebuie să ai grijă de igiena orală”
Tendința de a trece cu vedere spălatul și folosirea aței dentare după ce dentistul și-a reparat dantura este chiar mai rea decât neglijarea problemelor până când acestea devin acute și necesită reparații extensive.
Însă o întreținere corespunzătoare este esențială dacă vrei să-ți păstrezi dinții și gingiile sănătoase chiar și după intervenția dentistului – implanturile și coroanele dentare trebuie îngrijite corespunzător.
Igiena orală este foarte importantă pentru sănătatea ta.
„Dacă te speli pe dinți îți rănești gingiile”
Este o reacție normală să te îngrijoreze atunci când vezi sânge, însă nu ar trebui să te temi prea mult dacă gingiile tale sângerează puțin atunci când te speli pe dinți. Fie nu te speli destul de des și gingiile au nevoie de timp să se obișnuiască, fie folosești o periuță de dinți cu perii prea tari.
Dacă te speli pe dinți regulat, folosești o periuță mai moale și o tehnică de periaj corespunzătoare, această problemă ar trebui să dispară după o vreme.
„Dacă te speli ușor pe dinți de mai multe ori pe zi timp de 30 de secunde îți vei păstra dinții sănătoși.”
Spălatul pe dinți de mai multe ori pe zi – de exemplu, după mese – este o idee bună, însă trebuie să te concentrezi la ce ai de făcut în loc îți periezi dinții în viteză și să clătești.
Este nevoie de ceva timp pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe dinți, și este nevoie de periaj și de folosirea aței dentare în mod regulat pentru a-ți păstra gura sănătoasă și curată.
Așadar, alocă timp și asigură-te că cureți cu grijă fiecare loc. De asemenea, nu uita să îți cureți și limba!
„Dinții albi înseamnă dinți sănătoși”
Probabil că unul dintre principalele motive pentru care atâția oameni dezvoltă probleme dentare serioase este faptul că se uită în oglindă, văd că au dinți de un alb strălucitor și trag concluzia că igiena lor orală este corespunzătoare.
Totuși, o dantură albă nu indică neapărat faptul că dinții tăi sunt sănătoși. S-ar putea ca în locuri greu de văzut să se dezvolte cariile (de exemplu, între dinți) și dacă nu rezolvi aceste probleme din vreme te vor costa mai târziu scump, și vei plăti cu bani și cu… durere.
Mit despre igiena orală: „Zahărul îți strică dinții”
Adeseori, doctorii simplifică mult atunci când încearcă să explice ceva publicului și acesta este motivul pentru care această opinie este atât de răspândită. Da, bacteriile care atacă dinții se hrănesc cu zahăr, însă pentru a se dezvolta și a provoca pagube, trebuie ca zahărul să fie prezent în cantități suficiente, pentru o perioadă suficientă de timp.
Asta înseamnă că, atâta timp cât te speli pe dinți cu grijă după ce ai mâncat dulciuri sau ai consumat băuturi care conțin zahăr, totul va fi bine. Asta nu înseamnă că ar trebui să te îndopi numai cu dulciuri, deoarece nutriția corespunzătoare este, de asemenea, foarte importantă pentru sănătatea orală.
„În timpul sarcinii îți pierzi dinții”
Originea acestei idei ciudate e greu de identificat, însă mulți oameni îți vor spune că „este perfect normal să pierzi dinți în timpul sarcinii”. Dacă întrebi de ce, ți se va răspunde că este o chestiune care are de-a face cu hormonii.
Este adevărat că greața și unele schimbări hormonale pot avea un efect negativ asupra smalțului dinților sau pot cauza inflamarea gingiilor. Însă, dacă ai destulă grijă, nu există niciun motiv pentru care o femeie gravidă să își piardă vreun dinte.
Aceste mituri despre igiena orală și multe altele asemănătoare sunt atât de răspândite și acceptate, încât le pot crea probleme celor care și le însușesc și le pun în practică. Ține cont de ponturile din acest articol și împărtășește informația utilă cu prietenii și familia pentru a ajuta la demolarea miturilor false privitoare la igiena orală!